Naslovnica Svet & EU Parlamentarci EU o kršenju osnovnih človeških pravic v Afganistanu

Parlamentarci EU o kršenju osnovnih človeških pravic v Afganistanu

Avtor: Spletno Uredništvo
Umik ZDA in njenih zaveznikov iz Afganistana se je zaključil ta teden, poslanci Evropskega parlamenta, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami in s pravicami žensk, pa so že sklicali prvi sestanek o kršitvah teh pravic s strani nove talibanske vlade v Afganistanu.
Po dveh desetletjih svobode so se afganistanske ženske pravkar vrnile v srednji vek (foto: maxpixel.com)

Z Evropskega parlamenta so napovedali, da bo natanko teden dni po umiku vojske ZDA in njenih zaveznikov iz Afganistana že na vrsti prva razprava o nehumanem ravnanju z ženskami in dekleti v Afganistanu po vojaški zmagi in prevzemu oblasti s strani talibanov. Na zasedanju bodo sodelovali člani pododbora za človekove pravice, člani odbora za pravice žensk in enakost spolov, delegacija Parlamenta EU za odnose z Afganistanom in posebni gosti.

»Izmenjavo mnenj bo začel z izjavo Andreas von Brandt, vodje delegacije EU v Afganistanu. Poslanci se bodo nato pogovarjali s Shaharzadom Akbarjem, predsednikom afganistanske neodvisne komisije za človekove pravice (AIHRC), Guissoujem Jahangirijem, podpredsednikom Mednarodne federacije za človekove pravice (FIDH), Sahrajem Karimijem, režiserjem in predsednikom afganistanske filmske organizacije,« so sporočili s Parlamenta EU.

Poslanci bodo med razpravo verjetno pozvali vse države članice EU, naj sodelujejo pri zagotavljanju varnega prehoda za vse v nevarnosti ter pri zagotavljanju varnosti in dobrega počutja vseh žensk v Afganistanu, ne glede na starost. Najbrž pa so se poslanci zbudili malce prepozno. Ženske v Afganistanu že nekaj dni umirajo zaradi verskih skrajnežev, talibani pa po zmagi ne čutijo prav nobene potrebe, da bi poslušali koga iz EU ali iz drugih mednarodnih organizacij.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.