Naslovnica Svet & EU Parlament EU zavrača dogovor Evropskega sveta

Parlament EU zavrača dogovor Evropskega sveta

Avtor: Spletno Uredništvo

Kot smo v Dnevnih novicah pravilno napovedali predvčerajšnjim, se glede v ponedeljek doseženega dogovora o fondu za okrevanje in dolgoročnem proračunu EU stvari že zapletajo. Dogovor je bil namreč dosežen na nivoju Evropskega sveta, Parlament EU, ki bi ga moral potrditi, pa ima o marsičem drugačna stališča.

Parlament EU zavrača dogovor Evropskega svetaPredsednik Evropskega parlamenta Italijan David Sassoli (foto: FB European parliament)

 

V ponedeljek zgodaj zjutraj so se po utrujajočih večdnevnih pogajanjih voditelji držav članic EU in Evropske komisije na zasedanju Evropskega sveta le dogovorili, kako naj bi razdelili milijarde evrov, ki jih bo Evropa potrebovala za okrevanje po pandemiji koronavirusa. Na koncu so vsi hiteli razlagati, kako zadovoljni so, da jim je uspelo, da gre za velikanski uspeh in da ta dogovor (glede dolgoročnega proračuna EU in glede fonda za okrevanje) zagotavlja svetlo prihodnost EU.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je že v ponedeljek spomnil, da mora sporazum potrditi tudi Parlament EU. Ker se mudi, so sklicali izredno plenarno zasedanje in po pričakovanjih so imeli evro-parlamentarci veliko pripomb na dokument Evropskega sveta. Tako je bil sicer kot pozitiven ocenjen premik glede kratkoročnega okrevanja, toda rezi v dolgoročni proračun so zanje povsem nesprejemljivi.

Prav tako je po mnenju poslancev potreben tudi večji demokratičen nadzor nad instrumentom za okrevanje, neizogibna je pravno zavezujoča zaveza novim lastnim virom EU, podobno pa je nujno potreben transparenten mehanizem za pogojevanje prejemanja finančnih sredstev EU s spoštovanjem norm pravne države. Sicer se strinjajo, da je Sklad za okrevanje zgodovinski korak za EU, a naj bi bile v nevarnosti številne prednostne naloge, kot sta ‘Zeleni dogovor’ in ‘Digitalna agenda’.

»Parlament zato ne sprejema političnega dogovora, ki ga je Evropski svet dosegel glede večletnega finančnega okvira za obdobje 2021-2027, v njegovi trenutni obliki in poudarja, da ne bo zgolj potrdil sklepov kot izvršeno dejstvo. Parlament je pripravljen zadržati svoje soglasje k dolgoročnemu EU proračunu, dokler ne bo dosežen zadovoljiv dogovor v prihodnjih pogajanjih med Parlamentom in Svetom najpozneje do konca oktobra, da ne bi ogrozili nemotenega začetka izvajanja novih programov s 1. januarjem 2021,« se glasi izjemno jasno sporočilo poslancev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.