Naslovnica Svet & EU Parlament EU tokrat o Kitajski, Haitiju, Čadu in Azerbajdžanu

Parlament EU tokrat o Kitajski, Haitiju, Čadu in Azerbajdžanu

Avtor: Spletno Uredništvo
Člani Parlamenta EU so se ta teden med plenarnim zasedanjem posvetili več zunanjepolitičnim temam. Govora je bilo o razmerah v Haitiju, Čadu, Nagornem Karabahu in tudi o odnosih s Kitajsko.
Parlament EU tokrat o Kitajski, Haitiju, Čadu in Azerbajdžanu

Haiti je ena najrevnejših držav na svetu, leta 2010 pa jo je prizadel še uničujoč potres (foto: picryl.com)

Položaj na Haitiju spet uhaja izpod nadzora, saj se vrstijo vse hujše kršitve osnovnih človekovih pravic in izjemno nasilna dejanja, kot so umori, posilstva, ugrabitve in celo trgovina z otroki v sosednjo Dominikansko republiko. Opozicija trdi, da je mandat predsednika Jovenela Moïseja potekel 6. februarja, kar je potrdil tud haitijski vrhovni sodni svet. Zato vztrajajo pri imenovanju začasnega predsednika, medtem ko Moïse noče odstopiti.

Evropski parlament je pozval haitijske oblasti, naj organizirajo svobodne, transparentne in poštene volitve – tako zakonodajne, kot tudi lokalne in predsedniške – ter zagotovijo varnost prebivalstva med volilnimi postopki. »Resolucija navaja, da je neizvajanje volitev oktobra 2020 sprožilo vladavino z odlokom, poročila o neuspelih poskusih državnega udara pa pomenijo naraščajočo politično in družbeno nestabilnost v državi,« sporočajo iz Parlamenta EU.

Parlamentarci so v resoluciji zahtevali od azerbajdžanskih oblasti, ki že od konca bojev v Nagornem Karabahu ponižujejo in mučijo armenske vojne ter tudi civilne ujetnike, naj jih izpustijo. Glede Čada so obžalovali interne konflikte, nasilje v širši regiji, umor čadskega predsednika Idrissa Débyja in vojaški zaseg oblasti, ki je sledil tej smrti. Prehodni vojaški svet (TMC) je namreč začasno ukinil ustavo in razpustil vlado, medtem ko želi EU nazaj vzpostaviti demokratične procese.

Glede Kitajske so poslanci obsodili sankcije, ki so jih kitajske oblasti naložile evropskim posameznikom in entitetam, pozdravili pa so sankcije štirim kitajskih posameznikom in enemu subjektu, ki so bile sprejete v okviru globalnega režima sankcij EU glede spoštovanja človekovih pravic. Potrdili so, da so bili pogovori o ratifikaciji sporazuma o naložbah med EU in Kitajsko ‘upravičeno zamrznjeni’ in izjavili, da bo potrebno spet uravnotežiti odnose med EU in Pekingom.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.