Naslovnica Svet & EU Parlament EU o Ukrajini, Dnevu žena, tuji propagandi in zlatih vizumih

Parlament EU o Ukrajini, Dnevu žena, tuji propagandi in zlatih vizumih

Avtor: Spletno Uredništvo
 Poslanci Evropskega parlamenta bodo ta teden razpravljali o situaciji v Ukrajini, glasovali o zaščiti pred tujim vmešavanjem in dezinformacijah, ukinili ‘evropske’ privilegije za bogataše iz tretjih držav ter obeležili Mednarodni dan žena.
Parlament EU o Ukrajini, Dnevu žena, tuji propagandi in zlatih vizumih

Poslopje Evropskega parlamenta v Strasbourgu z zastavo urakjinev sooredju (foto: europarl.europa.eu)

Poslanci Evropskega parlamenta bodo ta teden predvidoma največ časa namenili razpravi o dogajanju v Ukrajini. Jutri bodo najprej govorili o pomoči vse večjem številu Ukrajincev, ki bežijo pred vojnimi spopadi. Nato bo pojutrišnjem estonska predsednica vlade Kaja Kallas s poslanci razpravljala o vlogi EU v spreminjajoči se varnostni situaciji v Evropi po ruski invaziji na Ukrajino.

»Parlament 8. marca praznuje Mednarodni dan žena s posebnim poudarkom na enakosti spolov, duševnem zdravju in skrbstvenem delu. Poljska pisateljica in prejemnica Nobelove nagrade za literaturo Olga Tokarczuk bo nagovorila poslance, sledile bodo razprave o akcijskem načrtu EU za enakost spolov in vključevanju vidika spolov v oblikovanje zakonodaje in druge vidike politik,« so napovedali za jutrišnji praznik vseh žena.

Posvetili se bodo tudi tujemu vmešavanju in dezinformacijam. Parlament je namreč junija 2020 ustanovil posebni odbor o tujem vmešavanju in dezinformacijah (INGE), ta pa je hitro ugotovil, da nezadostni ukrepi EU omogočajo zlonamernim tujim akterjem, da se vmešavajo v evropsko demokracijo. Predlagali naj bi protiukrepe, kot so sankcije in odvzem licenc organizacijam, ki distribuirajo propagando tujih držav.

Pri tem pa bodo morali biti pozorni, kaj bodo točno zapisali v tekst, saj na primer tudi mreže FOX, CNN, SKY in BBC v EU distribuirajo propagando tujih držav – ZDA in Združenega kraljestva. Evro-poslanci bodo glasovali o tem, ali naj odbor dobi še en mandat, poleg tega pa bodo debatirali o ustanovitvi novega preiskovalnega odbora glede ilegalne izraelske vohunske programske opreme Pegaz.

Pometanje pred lastnim evropskim pragom bo ta teden dočakalo še en pomemben trenutek. Evropski poslanci bodo namreč predvidoma pozvali k prepovedi t. i. ‘zlatih potnih listov’, ki (bogatim) državljanom tretjih držav omogočajo državljanske pravice EU v zameno za investicije, ter tudi o spremembi predpisov glede t. i. ‘zlatih vizumov’ oziroma olajšav pri  prebivanju za vlagatelje v EU.

Cilj teh glasovanj je obraniti temeljne evropske vrednote in skupno varnost. Nazadnje bo Parlament EU razpravljal in glasoval o električnih baterijah , oziroma o novih ukrepih EU glede oblikovanja, proizvodnje in odlaganja baterij ter glede povezanih okoljskih, etičnih in družbenih vprašanj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.