Naslovnica Gospodarstvo Nepovratna sredstva za sanacijo slovenskih gozdov

Nepovratna sredstva za sanacijo slovenskih gozdov

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja sta posredovali informacijo, da je bil pravkar objavljen nov razpis za sanacijo gozdov, ki so jih v zadnjih letih poškodovale naravne ujme.
Nepovratna sredstva za sanacijo slovenskih gozdov

Ponekod po Sloveniji v letih 2017 in 2018 ni prišlo do vetro-lomov, ampak do vetro-zvinov (foto: SJ)

V petek je bil v Uradnem listu RS objavljen nov razpis za sanacijo slovenskih gozdov, ki so jih poškodovale naravne nesreče in sicer se dokument uradno imenuje ‘6. javni razpis za aktivnost Dela za odpravo škode in obnovo gozda iz Programa razvoja podeželja 2014–2020’. Razpisanih je kar 1.470.000 evrov nepovratnih sredstev, zanimivo pa je predvsem dejstvo, da se je razpis namenjen štirim naravnim ujmam od leta 2014 dalje.

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so pojasnili, da bo za odpravljanje posledic žledoloma leta 2014 (sklop A) na voljo 700.000 evrov, za premagovanje posledic vetroloma leta 2017 (sklop B) 300.000 evrov, za odpravo podobnih posledic vetroloma v letu 2018 20.000 evrov (sklop D) ter za sanacijo gozdov po napadu prenamnoženih populacij podlubnikov (sklop C) še 450.000 evrov.

»Objavljeni javni razpis omogoča pridobitev nepovratnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) in proračuna RS za dela za odpravo škode in obnovo poškodovanih gozdov zaradi naravnih ujem. Nepovratna sredstva v višini  1,47 milijona evrov se zagotavljajo iz podukrepa 8.4 – Preprečevanje in odprava škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov,« sporočajo z MKGP.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.