Naslovnica Svet & EU Parlament EU o pospešenem skupnem dopolnjevanju zalog plina

Parlament EU o pospešenem skupnem dopolnjevanju zalog plina

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je potrdil skupne načrte EU za obnovitev zalog plina pred letošnjo zimo. Odločitev je pomembna, ker se zaradi sankcij proti Rusiji po vsej EU za konec letošnjega leta napovedujejo motnje v oskrbi in pomanjkanja plina. Sedaj naj bi se oskrbe s plinom države članice lotile tudi po dve ali tri skupaj, oziroma prek solidarnostnih mehanizmov.
Parlament EU o pospešenem skupnem dopolnjevanju zalog plina

Vsi bi radi že pred zimo napolnili rezervoarje, saj bo verjetno plina zmanjkalo (foto: quangtrungchem/pxhere.com)

Evropski parlament je potrdil načrte glede popolnitev zalog plina v EU, saj je zaradi ruske invazije na Ukrajino in posledičnih sankcij proti Rusiji prišlo do prekinitve obsežnega dela plinske oskrbe za EU. S pravkar sprejetim zakonom so želeli parlamentarci zagotoviti pospešeno dopolnjevanje evropskih strateških zalog plina, da se že pred prihodom letošnje zime zagotovi oskrba z energijo za države članice EU .

»Nova uredba, o kateri so se že dogovorili z ministri EU, določa obvezno minimalno raven plina v skladiščih na 80 % do 1. novembra 2022. Države članice in operaterji bi si morale prizadevati za dosego 85 %. Cilj bo 90 % za naslednja leta za zaščito Evropejcev pred možnimi pretresi oskrbe. Besedilo poudarja, da morajo države EU diverzificirati vire oskrbe s plinom in okrepiti ukrepe za energetsko učinkovitost,« so sporočili z Evropskega parlamenta.

Po novem bodo vsa skladišča plina v EU prekategorizirana v sektor kritične infrastrukture. Zato bodo morali vsi upravljavci skladiščnih objektov opraviti novo certificiranje, ki bo obvezno za vse. Upravljavci, ki ne bodo pridobili novega, za vse obveznega certifikata, se bodo morali odpovedati lastništvu oz. nadzoru nad skladišči plina v EU. Cilj novega certificiranja je tudi političen, radi bi se namreč izognili vsakemu zunanjemu vmešavanju.

Odslej bodo morale države z velikimi skladiščnimi kapacitetami tam imeti shranjeno vsaj 35 % svoje predvidene porabe. Tiste države EU, ki nimajo dovolj velikih skladiščnih objektov, pa bodo morale skleniti sporazume z drugimi državami članicami EU o shranjevanju potrebnih količin plina zanje. Poleg tega pa naj bi že do avgusta Komisija EU pripravila smernice o tem, kako naj bi države EU (tudi po 2 ali 3) skupaj nabavljale plin ter ga skupaj koristile.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.