Naslovnica Svet & EU Parlament EU o kršitvah človekovih pravic v Rusiji, Afganistanu in Nigeriji

Parlament EU o kršitvah človekovih pravic v Rusiji, Afganistanu in Nigeriji

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je včeraj sprejel tri resolucije glede kršenja človekovih pravic. Glede Rusije je posebej omenil primera Vladimirja Kara-Murze in Alekseja Navalnega, glede Afganistana so navedli zatiranje žensk in preprečevanje šolanja s strani talibanov, glede Nigerije pa pevca Yahaya Sharif-Aminuja, ki mu zaradi bogokletja grozi smrtna kazen.
Parlament EU o kršitvah človekovih pravic v Rusiji, Afganistanu in Nigeriji

Če šeriatsko pravo prevlada, lahko ljudje začnejo množično bežati iz 215 milijonske Nigerije (foto: sea-watch.org)

Poslanci Evropskega parlamenta so v zadnji resoluciji o kršenju človekovih pravic po svetu posebej pozivali nigerijske oblasti, naj nemudoma in brezpogojno umaknejo vse obtožbe zoper zaprtega pevca Yahaya Sharif-Aminuja ter zoper vse druge ljudi, ki se soočajo z obtožbami o bogokletstvu. Nigerija je sicer šesta najbolj obljudena država na svetu in ima že preko 215 milijonov prebivalcev.

Od te množice jih je približno polovica muslimanske religije, v nekaterih predelih države zato velja šeriatsko pravo. »Leta 2020 je šeriatsko sodišče v zvezni državi Kano na severu države obsodilo Yahaya Sharif-Aminuja na smrt zaradi pesmi, ki jo je zložil in delil na družbenih omrežjih ter je vsebovala domnevno slabšalne komentarje o preroku Mohamedu,« so pojasnili z Evropskega parlamenta.

V zadnji resoluciji Parlamenta EU piše, da zakoni o bogokletju očitno kršijo mednarodne obveznosti človekovih pravic in so celo v nasprotju z nigerijsko ustavo. Zato Parlament EU nigerijske oblasti poziva, naj spoštujejo človekove pravice po vsej državi, naj razveljavijo zakone o bogokletstvu na zvezni in državni ravni, naj umakne uporabo smrtne kazni za tovrstne primere ter se približajo popolni odpravi smrtne kazni.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.