Naslovnica Svet & EU Parlament EU je razpisal letošnjo nagrado Daphne Caruane Galizia

Parlament EU je razpisal letošnjo nagrado Daphne Caruane Galizia

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je danes, na Svetovni dan svobode medijev, objavil letošnji razpis za nagrado Daphne Caruane Galizia za dosežke v novinarstvu. Ta nagrada, ki je poimenovana po umorjeni malteški novinarki, je namenjena izjemnim dosežkom v novinarstvu, ki spodbujajo ali zagovarjajo temeljne vrednote EU.
Parlament EU je razpisal letošnjo nagrado Daphne Caruane Galizia

Daphne Caruane Galizia je umrla zato, ker je razkrivala povezave med kriminalom in politiko (foto: Parliament EU)

Parlament EU je na Svetovni dan svobode medijev objavil letošnji razpis za nagrado Daphne Caruane Galizia za dosežke v novinarstvu. Gre za nagrajevanje izjemnih dosežkov na področju novinarstva, prek katerih se spodbuja in zagovarja temeljna načela ter vrednote Evropske unije, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija, enakost, pravna država in človekove pravice.

»Sporočilo Evropskega parlamenta je jasno: Evropa stoji s tistimi, ki iščejo resnico. Daphnino pero je bilo utišano, ker je odkrivala resnico in nikoli ne smemo dovoliti novinarjem, da postanejo tarče in žrtve. S to nagrado bo Evropski parlament še naprej zagovarjal svobodo govora, pluralnost medijev in kakovostno novinarstvo ter pomagal pri prenosu teh vrednot na prihodnje generacije,« je dejala predsednica Parlamenta EU Roberta Metsola.

Metsola je sicer prav tako z Malte, zaslovela pa je prav po smrti Daphne Caruane Galizia, ko ni hotela stisniti roke predsedniku malteške vlade Josephu Muscatu. Slednjega so namreč sumili, da je bil celo naročnik umora, zagotovo pa je bil skorumpiran in je oviral preiskavo dogodka. Daphne pa je umrla zato, kjer je obširno poročala o korupciji, pranju denarja, organiziranem kriminalu, prodaji državljanstev in povezavah malteških oblasti s Panamskimi dokumenti.

Namen nagrade Daphne Caruana Galizia je podpreti poklicno novinarstvo in poudariti njegov pomen pri ohranjanju svobode in enakopravnosti. Zmagovalca bo izbrala neodvisna žirija, v kateri bodo predstavniki medijev in civilne družbe iz vseh 27 držav članic EU ter tudi zastopniki najpomembnejših evropskih novinarskih združenj. Slovesna podelitev bo okrog 16. oktobra, ko je na vrsti obletnica umora. Nagrada pa zmagovalcu prinaša tudi 20.000 evrov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.