Naslovnica Slovenija Pričenjata se splošna matura in nacionalno preverjanje znanja

Pričenjata se splošna matura in nacionalno preverjanje znanja

Avtor: Spletno Uredništvo
Velikonočni in še posebej prvomajski prazniki za mnoge šolarje niso minili v znamenju igre ali zabave, ampak v znamenju sedenja za učbeniki in ekrani. Že jutri, v sredo, 4. maja, se začenjata splošna matura 2022 in nacionalno preverjanje znanja (NPZ).
Pričenjata se splošna matura in nacionalno preverjanje znanja

Šolarji med opravljanjem pisnega preizkusa znanja (foto: MIZS/gov.si)

Z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZS) so spomnili, da se bosta jutri (sreda, 4. maja), po državi pričela letošnja splošna matura 2022 in nacionalno preverjanje znanja (NPZ). Splošna matura 2022 bo potekala na 83 šolah, prvič pa jo bo opravljalo 6105 kandidatov. Nacionalno preverjanje znanja bo letos opravljalo 22.630 učenk in učencev 6. razreda in 19.663 učenk in učencev 9. razreda.

Glede NZS bodo najprej jutri učenke in učenci 6. in 9. razreda pisali preizkus znanja iz slovenščine, na območjih z italijanskim in madžarskim jezikom pa iz italijanščine in madžarščine. V petek, 6. maja, bo sledil preizkus znanja iz matematike. Prihodnji torek, 10. maja bodo učenci 6. razredov opravili preizkus znanja iz tujega jezika, učenci 9. razreda preizkus znanja iz tretjega predmeta.

»Hkrati se v sredo, 4. maja 2022, s pisanjem eseja iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika začenja splošna matura 2022. K prvemu delu izpita se je prijavilo 6337 kandidatov. Letošnji tematski sklop ‘V svetu blišča in bede’ za maturitetni esej pri slovenščini obsega besedili Andreja Hienga Čudežni Feliks in F. Scotta Fitzgeralda ‘Veliki Gatsby’,« so pojasnili z MIZS.

Nato se bodo pisni izpiti iz splošne mature nadaljevali v soboto, 28. maja, s pisanjem angleščine, medtem ko bo drugi del pisnega izpita iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika bodo dijaki na sporedu 30. maja. O rezultatih bodo maturanti seznanjeni šele v ponedeljek, 11. julija. Običajno maturo naredi med 84 in 89 % prijavljenih kandidatov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.