Naslovnica Magazin Pandemija je pospešila brezstično in mobilno plačevanje

Pandemija je pospešila brezstično in mobilno plačevanje

Avtor: Spletno Uredništvo

 Izbruh pandemije Covid-19 je spremenil nekatere ustaljene vzorce obnašanja. Podobno so se spremembe zgodile tudi na področju plačil, kjer je prišlo do pospešitve prehoda k delovanju prek spleta, čedalje bolj pa se uporabljata tudi. Delež brezstičnih transakcij s karticami Visa je po izbruhu koronavirusa v Sloveniji presegel 80 odstotkov transkcij. 

Pandemija je pospešila brezstično in mobilno plačevanjeV času karantene se je dostava hrane na dom razbohotila, struktura plačil pa se je spremenila (foto: pxhere.com)

 

S slovenske podružnice prepoznavne mednarodne družbe Visa so sporočili rezultate analiz, ki so jih opravili glede spremenjenih trendih obnašanja potrošnikov od izbruha pandemije koronavirusa do danes. Razbrali so, da slovenski potrošniki bolj cenijo varnejše načine plačevanja in pa tudi ugodnost, da lahko nakupujejo kadarkoli in kjerkoli, imajo dostop do širšega nabora izdelkov ter lahko poleg vsega še primerjajo cene.

V primerjavi z istim obdobjem lani so aprila letos najvišjo rast brezstičnih plačil zaznali v kategoriji trgovcev z gorivi. Število brezstičnih transakcij se je glede goriv kar početverilo, medtem ko se je glede izdelkov iz vrtnarij podvojilo. Glede spletnih transakcij se je daleč največji skok navzgor zgodil pri dostavi hrane, kjer se je število spletnih transakcij povečalo kar za 25-krat, približno pol manjši pa je bil porast v trgovinah z živili. Tam se je število spletnih transakcij v primerjavi z aprilom 2019 povečalo ‘le’ 13-krat.

Področje spletnega poslovanja hitro raste, zato se tudi družba Visa še bolj osredotoča na zagotavljanje varnosti ter hkrati poenostavitvi uporabe digitalnih plačil, tako za potrošnike, kot tudi za prodajalce. »Da je spletno nakupovanje varno, zagotavljajo žetoni, ki zamenjajo 16-mestno številko računa Visa z edinstvenim identifikatorjem, ki ga lahko odklene samo Visa. Žetoni so vezani na specifično napravo, trgovca in transakcijo, zato jih goljufi ne morejo zlorabiti.

Imetniki kartic Visa lahko uporabljajo tudi tako imenovano storitev kartice v shrambi, ki je trenutno na voljo pri večjih spletnih trgovcih. Storitev omogoča, da se podatki o kartici vnesejo samo enkrat. Ti se nato varno shranijo, nakupovanje pa je še priročnejše. Imetniki kartic Visa tako enostavno plačajo z zgolj enim klikom, odpravljena pa je potreba po geslu in dolgotrajnem vnašanju podatkov o kartici,« so še sporočili z Vise.

Dodali so še,da je njihova vizija prihodnosti digitalnega nakupovanja ta, da bo nov gumb nadomestil trenutni postopek zaključka naročila na spletni trgovini.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.