Naslovnica Slovenija Kaj storiti glede toče

Kaj storiti glede toče

Avtor: Spletno Uredništvo

Dan potem, ko je močno neurje s točo močno prizadelo Domžale z okolico, so se na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oglasili z nasveti in priporočili, kaj storiti v podobnem primeru.

 Kaj storiti glede točePonekod je bila včeraj toča še precej večja in tudi povzročena škoda je bila hujša (foto: State Farm/flickr.com)

 

Če za spremljanje vremenskih pojavov skrbijo predvsem na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO), ki sodi pod okrilje Ministrstva za okolje in Prostor (MOP), pa so posledice neurij tudi v pristojnosti Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Od tem so po včerajšnjem večernem dogajanju v Domžalah najprej spomnili, da je Slovenija med državami z največjo pogostnostjo neviht v Evropi, tudi takšnih s točo.

»Ob nevihtah škode na pridelkih ne povzroča samo toča. Torej, četudi bi bilo mogoče nastanek toče preprečiti, ni mogoče preprečiti močnega vetra in intenzivnih nalivov, ki v največ primerih naredijo največjo škodo. Škoda po neurjih s točo je naravna nesreča za katero je od leta 2006 naprej mogoče pridobiti pomoč v obliki sofinanciranja zavarovalne premije, zato zanjo v skladu z zakonodajo, ki ureja odpravo posledic naravnih nesreč, ni mogoče pridobiti sredstev iz proračunske rezerve,« sporočajo z MOP.

Dodali so še, da sta najboljši obrambi pred posledicami toče sta zaščitna mreža in zavarovanje kmetijskih pridelkov pred točo. Vendar je zaščitne mreže mogoče uporabiti le v trajnih nasadih (sadovnjakih), medtem ko je kmetijske pridelke moč zavarovati pred posledicami škode zaradi toče in obenem pridobiti nepovratna sredstva za sofinanciranje zavarovalne premije.

Poleg tega je MOP pred nekaj tedni podpisalo pogodbo za izvajanje letalske obrambe proti toči na širšem območju SV Slovenije. Gre za posipanje točonosnih oblakov s srebrovim jodidom z letal, ni pa povsem jasno, zakaj so se zanj odločile le občine SV Slovenije, ostale občine pa ne.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.