Naslovnica Svet & EU OVSE o ženskah, migrantih, varnosti in transparentnosti

OVSE o ženskah, migrantih, varnosti in transparentnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

V Rimu poteka srečanje generalnih direktorjev za politično-varnostne zadeve sodelujočih držav Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Srečanje, ki ga organizira Italija kot predsedujoča OVSE v letu 2018, je posvečeno pripravam na ministrsko zasedanje OVSE, ki bo potekalo 6. in 7. decembra v Milanu.

ovsePrizor s srečanja predstavnikov držav OVSE v Rimu (foto: mzz.gov.si)

 

Na srečanju generalnih direktorjev za politično-varnostne zadeve držav Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je tokrat Slovenijo zastopala generalna direktorica Sabina R. Stadler, katera je: “...v svojem nastopu izpostavila pomen sprejetja odločitev v vseh treh dimenzijah OVSE na ministrskem zasedanju v Milanu v duhu celovitega pristopa k varnosti.

V vlogi članice Trojke Foruma za varnostno sodelovanje, ki mu je Slovenija predsedovala od aprila do avgusta letos in v kateri sodeluje do konca leta, je izrazila zadovoljstvo, da je temi vloge žensk v varnostnih procesih še naprej posvečena ustrezna pozornost. Sprejem odločitve na temo preprečevanja nasilja nad ženskami bi Slovenija zato toplo pozdravila,” so zapisali na Ministrstvu za zunanje zadeve RS.  

Kot predsedujoča Forumu za varnostno sodelovanje si je Slovenija prizadevala prispevati tudi k varnosti in sodelovanju na področjih nadzora nad oborožitvijo in ukrepov za izgradnjo zaupanja in varnosti, zato pozdravlja napredek glede strukturiranega dialoga, ki prispeva k večji transparentnosti glede vojaških aktivnosti. Ali je bilo s tem mišljeno tudi dogajanje okrog vojaškega vadišča Poček pri Postojni, ni znano.

Na temo izgradnje zaupanja in varnosti pa je Slovenija skupaj s predsedujočo OVSE Italijo tudi organizirala skupno zasedanje Stalnega sveta in Foruma za varnostno sodelovanje. Generalna direktorica Stadler je izrazila upanje, da bo tema varnosti v Sredozemlju, ki ji je bila letos posvečena posebna pozornost in je v strateškem interesu Slovenije, ostala na dnevnem redu OVSE tudi v prihodnje.

To upanje se ji bo zelo verjetno uresničilo, saj trenutno ni videti znakov, da bi se problematika navala beguncev v Sredozemlju bližala k hitri in učinkoviti rešitvi. Z MZZ so sporočili še, da sta konferenco v Rimu odprla italijanski politični direktor Sebastiano Cardi in generalni sekretar OVSE Thomas Greminger, ki je udeležence seznanil tudi s predlogi glede reforme OVSE.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.