Naslovnica Šport Infantino v težavah zaradi SP v Katarju

Infantino v težavah zaradi SP v Katarju

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednik svetovne nogometne zveze FIFA Švicar Gianni Infantino se je spet znašel v težavah in sicer zaradi svetovnega prvenstva, ki ga bo prihodnje leto gostil Katar. Tokrat gre za množično kršenje temeljnih človekovih pravic med gradnjo prizorišč za SP 2022.
Nemška članska nogometna reprezentanca pred tekmo z Islandijo (foto: FB DFB)

Nova afera se je začela z javnim pismom organizacije Amnesty international (AI), ki je kontroverznega predsednika svetovne nogometne zveze FIFE Giannija Infantina ponovno opozorila na številne kršitve človekovih pravic delavcev v Katarju. Zlorabe delavcev se niso začele red kratkim, ampak so bile tudi leta 2010, ko je FIFA organizacijo svetovnega prvenstva 2022 dodelila Katarju, že dobro znane.

Nato so se zlorabe in kršitve nadaljevale v celotnem obdobju, v katerem je bil zgrajen večji del infrastrukture svetovnega prvenstva, na Amnesty international pa so jih budno dokumentirali. “Tako morajo tuji delavci najprej sami plačati pretirane in nezakonite zneske, da bi si sploh zagotovili službo v Katarju, potem pa se znajdejo izpostavljeni prisilnemu delu, neplačanim plačam, čezmernemu delovnemu času ali jim je celo odvzeta svoboda gibanja po državi,” piše v poročilu AI.

Katarska vlada je šele pred kratkim odpravila zakon, da morajo delavci pridobiti dovoljenje svojih delodajalcev za odhod iz države oz. za zamenjavo službe. Sicer brez 2,5 milijona tujih delavcev iz Afrike in Azije svetovno prvenstvo v Katarju ne bi bilo izvedljivo, po nedavnem poročanju angleškega časopisa Guardian pa naj bi od leta 2010 do danes med gradnjo novih prizorišč za SP v arabski državi umrlo okrog 6500 ljudi.

Pismo je generalna sekretarka Amnesty international Julie Verhaar poslala Infantinu 15. marca, vendar vrh FIFA očitno ni reagiral. So pa ta teden reagirali evropski nogometaši. Najprej so Norvežani pred kvalifikacijsko tekmo za SP v Katarju proti Gibraltarju oblekli protestne majice z napisom ‘človeške pravice’, potem so jim v sledili še večkratni svetovni prvaki Nemci na tekmi proti Islandiji.

In kako se je danes odzvala FIFA? Z izjavo, da ne bo kaznovala nogometašev obeh reprezentanc… Zanimivo pa bo spremljati, ali se bo ta konec tedna, ko je po na vrsti ogromno kvalifikacijskih tekem za SP, protest nogometašev še razširil. Sicer slovenska reprezentanca po uvodni kvalifikacijski zmagi nad Hrvaško jutri že ob 15. uri gostuje pri Rusiji v Sočiju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.