Naslovnica Trendi Otroška oddaja praznuje 55 let, rojeva pa se nova oddaja za starostnike

Otroška oddaja praznuje 55 let, rojeva pa se nova oddaja za starostnike

Avtor: Spletno Uredništvo

Osnovna funkcija javnega zavoda RTV Slovenija je zagotavljanje informiranja in vsebin za vse različne družbene skupine in tudi za različne starosti. Tako ta teden radijska oddaja ‘Lahko noč otroci’ praznuje 55 let obstoja, na radijske valove pa pravkar prihaja nova oddaja za strostnike.

 Otroška oddaja praznuje 55 let rojeva pa se nova oddaja za starostnike

Oddaja za otroke je že v zelo zrelih letih, oddaja za starostnike pa šele prihaja iz ‘porodnišnice’ (foto:pickpik.com)

 

Otroška radijska oddaja prvega programa Radia Slovenija ‘Lahko noč, otroci’ ostaja že 55 let izjemno priljubljena med otroci in starši. Morda tudi zato, ker se skozi vsa ta leta ni ‘prenavljala’, ampak so avtorji ostali zvesti začetni ideji. Oddaja bo obletnico praznovala v četrtek, 23. aprila. ko bo ob klasičnem večernem terminu ob 19.45 na vrsti posebna pravljica – v neposrednem avdio in tudi v video prenosu iz radijskega studia 26.

»Njen uvod je še vedno enako zveneč avizo Urbana Kodra. Prva oddaja je bila sicer na sporedu že leta 1964, v njej pa smo lahko slišali pravljico Walta Disneyja o Petru Panu ob glasbeni priredbi skladatelja in dirigenta Kruna Cipcija. Trajala je 35 minut, vendar so jo že naslednje leto – leta 1965, skrajšali na 10 minut in takšna ostaja še danes,« so zapisali v sporočilu za javnost RTV Slovenija.

Na ARS – 3. programu Radia Slovenija pa so pravkar izoblikovali novo glasbeno-literarno oddajo, ki je namenjena starejšim poslušalcem. Oddaj bo na sporedu ob sobotah dopoldan, med 7.30 in 10. uro. Obsegala bo več glasbenih in neglasbenih sklopov z različnimi voditelji oziroma gosti, zaključila pa se bo s predvajanjem zimzelenih hitov iz obdobja med leti 1930 in 1960.

»Oblikovati programski sklop z mislijo na starostnike, še posebej tiste v domovih za starejše, ki jih stres in druga občutja – od strahu do osamljenosti – v tem trenutku še posebej prizadenejo, je bila želja, ki je povezala strokovnjake z različnih področij in ustvarjalce programa Ars,« so pojasnili z RTV SLO. Sicer je znanstveno dokazano, da je pozitivnih učinkov poslušanja glasbe veliko in nedvomno bodo sobotni dopoldnevi za mnoge starostnike precej bolj prijetni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.