Naslovnica Šport Kolesarska sezona bo krajša, a zato še bolj nepredvidljiva

Kolesarska sezona bo krajša, a zato še bolj nepredvidljiva

Avtor: Spletno Uredništvo

Svet biciklizma je v resnih dilemah, kako izpeljati sezono 2020 in predvsem nekatere najbolj pomembne dirke. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je ta teden predstavila nov časovni načrt letošnje sezone, ki jo je v prvih mesecih izjemno prizadela pandemija koronavirusa Covid 19. Sedaj bi rada UCI vse nadoknadila v drugi polovici leta, kar bo zaradi pomanjkanja časa zelo težko izvedljivo. Čeprav se na prvi pogled zdi, da bi bil lahko najbolj prizadet Giro d’Italia, pa se lahko zgodi ravno nasprotno – da Giro postane daleč najbolj nepredvidljiva in tudi za Slovence še najbolj zanimiva dirka sezone.  

 Kolesarska sezona bo krajša a zato še bolj nepredvidljivaPrimož Roglič se je lani razveselil zmage na prvi etapi Gira, ki mu je prinesla tudi roza majico vodilnega v skupnem seštevku (foto: primozroglic.com)

 

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je najavila, da bo avgust namenjen enodnevnim ‘klasikam’ in državnim prvenstvom. Dirka po Franciji bo na sporedu med 29. avgustom in 20. septembrom, med 20. in 27. septembrom pa ji takoj bo sledilo letošnje svetovno prvenstvo, ki bo potekalo v švicarskem Martignyju. Šele potem naj bi med 3. in 25. oktobrom na vrsti še dirka po Italiji (prvotno je bil Giro predviden za obdobje med 9. in 31. majem).

Dirka po Španiji, ki bi se morala letos po prvotnih načrtih začeti 8. avgusta (s kronometrom v nizozemskem Utrechtu), pa bi morala biti tudi po novem na vrsti šele za italijanskim Girom – torej najbrž novembra, saj je decembra tudi na jugu Španije za resno kolesarstvo najbrž že prehladno. UCI pa še ni določil datumov ostalih dirk svetovnega pokala, izrazil je le upanje, da jih bi odpadlo čim manj. 

Poleg vseh logističnih in ostalih težav, ki se letos dogajajo v  svetovnemu kolesarstvu, pa se bodo v škripcih našli predvsem kolesarji. Nemogoče je namreč obdržati vrhunsko formo za več kot tri  tedne in se potem že po nekaj dneh spet boriti za zmage. Vsak športnik po višku sezone potrebuje daljši počitek. Zato se utegne zgoditi, da se bo večina najboljših odločila, da bo nastopila na dirki po Franciji, nato bo izpustila Giro in se kasneje spet v boljši formi vrnila na Vuelto.

Po drugi strani pa bi bila lahko za koga prav to priložnost, da izkoristi morebitno slabšo konkurenco na Giru in si privozi prestižno zmago na zahtevni dirki po Italiji na malce lažji način. Slednje bi lahko veljalo tudi za oba slovenska asa, a v precej večji meri za Tadeja Pogačarja iz ekipe UAE Emirates. Moštvo Primoža Rogliča je namreč letos vse stavilo na Tour in če ne pride do kakšnih presenečenj, bi morala ekipa Jumbo Visma dirko po Franciji tokrat začeti s prav vsemi najboljšimi in kot največji konkurent zvezdniški ekipi Ineosa (bivši Sky).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.