Naslovnica Slovenija Otroci v akciji merjenja onesnaženosti z mikroplastiko

Otroci v akciji merjenja onesnaženosti z mikroplastiko

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar se je po vsej Sloveniji začela akcija vzorčenja makro in predvsem mikroplastike, ki jo bodo izpeljali otroci s kar 1oo slovenskih šol. Te aktivnosti so del mednarodnega projekta ‘Pirati plastike – dajmo Evropa’, pri njej pa sodeluje tudi Morska biološka postaja Piran, Inštitut RS za vode in Ekologi brez meja.
Otroci ptujske OŠ Breg so preverili tudi onesnaženost bližnjega habitata labodov (foto: Katja Sreš / EBM)

Pobudniki mednarodnega projekta skupnostne znanosti ‘Pirati plastike – dajmo Evropa’, so Predsedstvo Sveta Evropske unije in ministrstva iz Slovenije, Nemčije ter Portugalske. Koordiniranje slovenskega segmenta akcije proti plastičnemu onesnaževanju, predvsem je mišljena mikroplastika, je prevzela Morska biološka postaja Piran Nacionalnega inštituta za biologijo, sodelujeta pa še Inštitut RS za vode in nevladna organizacija Ekologi brez meja.

Slovenski otroci in dijaki bodo tako vzporedno z nemškimi in s portugalskimi vrstniki preverjali onesnaženost po različnih predelih države. »V spomladanskem delu projekta, ki poteka med majem in junijem, sodeluje 50 osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije. Otroci in dijaki v skupinah z mentorji ob slovenskih rekah raziskujejo plastične odpadke in odkrivajo raven onesnaženosti z makro in mikroplastiko,« so pojasnili Ekologi brez meja.

Velja poudariti, da je interes za sodelovanje tudi med slovenskimi pedagogi presegel najbolj optimistična pričakovanja, saj se jih je že uvodne predstavitve projekta udeležilo več kot 200. Zato so bile nato prijave za udeležbo zapolnjene v rekordno kratkem času. Za jesen se obeta drugi del akcije, v katerega bo vključenih dodatnih 50 šol. Ta druga faza vzorčenja bo na vrsti med 15. septembrom in 15. novembrom.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.