Naslovnica Magazin Osveščanje o medvrstniškem nasilju in sovražnem govoru na spletu

Osveščanje o medvrstniškem nasilju in sovražnem govoru na spletu

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za digitalno preobrazbo je izpeljalo prvo serijo okroglih miz o medvrstniškem nasilju in sovražnem govoru na spletu. Danes so okrogle mize potekale v Celju, Mariboru, Kranju, Novem mestu, Murski Soboti in Novi Gorici, prihodnjo sredo pa bodo še v Ljubljani, Krškem, Kopru, Slovenj Gradcu, Velenju in na Ptuju. Skupna ugotovitev je, da je osveščanje javnosti ključno za uspešno preventivo.
Osveščanje o medvrstniškem nasilju in sovražnem govoru na spletu

Prizor z današnje okrogle mize v Mariboru (foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo)

Okrogle mize, ki jih je pripravilo Ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) so del kampanje ‘Premisli, nato stisni’. Primarni cilji te kampanje so osveščanje o medvrstniškem nasilju, o sovražnem govoru na spletu ter o nevarnostih, škodljivih posledicah in možnih proti-ukrepih (za omejevanje, zmanjševanje, popravljanje škode, pomoč žrtvam in za preventivno delovanje) s tega področja.

Danes so okrogle mize hkrati (od 11. ure dalje) potekale v Celju, Mariboru, Kranju, Novem mestu, Murski Soboti in v Novi Gorici. »Sogovorniki na okroglih mizah, ki so praviloma iz lokalnega okolja in z različnih področij, od šolstva do socialnega dela, policije, tožilstva, akademske in civilne sfere, so predstavili izkušnje in spoznanja pri obravnavi medvrstniškega nasilja in sovražnega govora,« so pojasnili z MDP.

Spletno nasilje je sicer med mladostniki zelo pogosto in mnogi se niti ne zavedajo, da povzročajo nasilje oz. so celo žrtev nasilja. Širše gledano so razmere v sodobni družbi glede spletnega nasilja zaskrbljujoče, a ne le v Sloveniji, temveč kar po vsem svetu. Čeprav bi morali vi imeti ničelno toleranco do spletnega nasilja in pred njim zaščititi mlajše uporabnike, pa v praksi prevečkrat ni tako.

Skupna ugotovitev strokovnjakov z vseh različnih področij, ki so sodelovali na okroglih mizah, je bila, da je poleg zakonske regulacije in nadzora najbolj pomembno ozaveščanje ljudi. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) je sicer  kot en izmed prvih regulatorjev v vseh državah EU že pred petimi leti vzpostavila specializirani ‘Portal za medijsko in informacijsko pismenost – MiPi’.

Tam so objavljene vsebine o varnosti na spletu, o spletnih goljufijah, o prednostih uporabe novih tehnologij, o lažnih novicah in preverjanju dejstev, o pasteh na družbenih omrežjih, o spletnem nasilju in kako ga ustaviti ter še marsikaj drugega. Z MDP so še dodali, da bo druga serija okroglih miz na vrsti čez tri tedne – v sredo, 10. aprila, ko bodo potekale še v Ljubljani, Krškem, Kopru, Slovenj Gradcu, Velenju in na Ptuju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.