Naslovnica Gospodarstvo Modernizacija celotne slovenske širokopasovne infrastrukture

Modernizacija celotne slovenske širokopasovne infrastrukture

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je bila potrjena Uredba o uporabi javnih sredstev za gradnjo visokozmogljivih fiksnih širokopasovnih omrežij oz. za nadgradnjo obstoječih fiksnih omrežij, gradnjo mobilnih omrežij 5G, gradnjo zalednih omrežij ter za spodbujanje povezljivosti.
Modernizacija celotne slovenske širokopasovne infrastrukture

Antene za telekomunikacije na Belem križu v občini Piran (foto: SJ)

Nacionalna strategija Digitalna Slovenija 2030, ki je bila sprejeta pred letom dni, umešča širokopasovno infrastrukturo za dostop do interneta med temeljne dejavnike gospodarskega in družbenega razvoja Republike Slovenije, zato sta njena izgradnja in promocija uporabe v skupnem javnem interesu. Širokopasovni dostop na vsem teritoriju Slovenije namreč omogoča enakomeren razvoj, zmanjšuje digitalne razlike in povečuje vključenost.

Prav tako se prek sodobnega zmogljivega internata za ljudi odpirajo številne nove možnosti  v poslovnem, zasebnem in javnem življenju, pri učenju, zaposlitvi, dostopu do javnih informacij in storitev ter družbenih omrežij, pri povečanju produktivnosti, oblikovanju inovativnih poslovnih modelov, izdelkov in storitev, učinkovitejši komunikaciji in še na marsikaterem drugem področju.

»Z danes sprejeto uredbo so bližje uresničitvi tudi cilji, ki jih postavlja nacionalna strategija: do leta 2030 zagotovitev pokritosti vseh gospodinjstev z gigabitnim omrežjem, zagotovitev pokritosti vseh podjetij in drugih spodbujevalcev družbeno–gospodarskega razvoja z gigabitnim omrežjem ter zagotovitev pokritosti vseh naseljenih območij z omrežjem 5G,« so pojasnili z Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Jasno je, da danes gospodarstvo brez učinkovitega interneta ne more biti konkurencčno.

Brez Nacionalne strategije Digitalna Slovenija 2030 na nekaterih območjih države niti ne bili deležni digitalnih tehnoloških novosti, saj ponekod ni tržnega interesa za gradnjo. Koncept univerzalne storitve pa pomeni, da se prav vsem zagotavlja ustrezen širokopasovni dostop do interneta. Tudi potrošnikom s posebnimi potrebami so na voljo paketi, kateri se razlikujejo od tistih, ki jih izvajalec storitve zagotavlja pod običajnimi komercialnimi pogoji.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.