Naslovnica Svet & EU Odbor INGE 2 se bo ubadal predvsem z ruskimi dezinformacijami

Odbor INGE 2 se bo ubadal predvsem z ruskimi dezinformacijami

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden je z delom spet pričel Odbor o tujem vmešavanju pri Evropskem parlamentu. Šlo je za prvi sestanek nove, druge zasedbe tega odbora, ki ga čaka veliko dela, predvsem zaradi dogajanja v Ukrajini in ruskih dezinformacij.
Odbor INGE 2 se bo ubadal predvsem z ruskimi dezinformacijami

Odbor o tujem vmešavanju INGE 2 je pravkar začel delovati (foto: FB Parliament EU)

Posebni Odbor o tujem vmešavanju v demokratične procese v EU (INGE) je bil ustanovljen leta 2020 z namenom, da analizira morebitne grožnje, kot so dezinformacijske kampanje pred nacionalnimi in evropskimi volitvami, razne podobne kampanje na tradicionalnih medijih in družbenih omrežjih, kibernetski napadi, ki merijo na kritično infrastrukturo ter skrite finančne podpore političnih akterjev in struktur civilne družbe.

Potem, ko se je prva zasedba odbora INGE ubadala predvsem z dogajanjem in številnimi dezinformacijami okrog pandemije koronavirusa, se je sedaj konstituiral drugi posebni odbor o zunanjem vmešavanju v demokratične procese v EU, ki ga čaka veliko dela, predvsem zaradi dogajanja v Ukrajini. Poimenovali so ga INGE 2, poleg ostalih nalog pa bo preverjal morebitne luknje v zakonodaji EU, ki bi jih tretje države lahko izkoristile za svoje cilje.

»Naše demokracije so nenehno pod napadom in braniti jih moramo pred vedno bolj silovitim in prefinjenim tujim vmešavanjem. Naloga tega posebnega odbora je oceniti izvajanje priporočil svojega predhodnika, nadaljevati z analizo groženj in zagotoviti, da bodo evropske volitve leta 2024 zaščitene pred tovrstnimi napadi,« je po prvem sestanku napovedal nov predsednik Odbora, Francoz Raphaël Glucksmann.

Na prvem zasedanju odbora so izvolili tudi nove podpredsednike in koordinatorje skupin, medtem ko bo 33-članski Odbor svoje zaključne ugotovitve povzel v poročilu, ki bo sprejeto pred koncem enoletnega mandata. Prvo delovno zasedanje odbora bo 17. maja, posvečeno bo ruskim dezinformacijam in propagandi v zvezi z vojno v Ukrajini, potekalo pa bo skupaj s Pododborom za varnost in obrambo.

Nato pa bodo člani Odbora 24. in 25. maja odpotovali v Rigo, kjer se bo (med drugim) sestali z uradniki Natovega centra odličnosti StratCom.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.