Naslovnica Šport Za zadnje tri dirke sezone so dovolili nov pogonski agregat

Za zadnje tri dirke sezone so dovolili nov pogonski agregat

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko se motociklisti ta konec tedna posvečajo Veliki nagradi Francije, pa je vodstvo tekmovanja v razredu Moto GP pravkar spremenilo predpise glede dovoljenega števila motornih agregatov v eni sezoni. Očitno so šele sedaj ugotovili, da je letošnja sezona najdaljša doslej in da bi lahko kdo na koncu ostal celo brez delujočega motorja.
Za zadnje tri dirke sezone so dovolili nov pogonski agregat

Sezona bo rekordno dolga, a so se za spremembo pravil odločili še dovolj zgodaj  (foto: FB Yamaha Monster Team)

Mednarodna motociklistična zaveza DFIM in podjetje Dorna, ki vodi svetovno prvenstvo v cestnem motociklizmu sta nepričakovano oznanili, da v razredu MotoGP prihaja do spremembe predpisov za tekočo sezono. Novost se tiče števila motornih agregatov, ki so na voljo za eno sezono. Sicer se redko dogaja, da se tekmovalni predpisi v športu spreminjajo potem, ko je tekmovanje že startalo – če se že zgodi, gre za odgovor na nepredvidljive dogodke.

Tokrat pa ni bilo tako, saj je Komisija za Grand Prix ravnala preventivno, da bi se izognila morebitnim zapletom ob koncu tekmovalnega leta. Doslej so namreč predpisi v razredu MotoGP dovoljevali moštvom, da med sezono uporabljajo največ sedem pogonskih agregatov (oziroma določeni proizvajalci s koncesijami devet). Vendar pa je bil ta predpis določen, ko je koledar obsegal manj kot 20 dirk.

Letos pa tekmovalni koledar predvideva rekordnih 21 dirk, zato so se dogovorili, da se dovoli uporaba še enega pogonskega agregata motorja, a le pod pogojem, da bo v sezoni razreda MotoGP dejansko odpeljanih je na koncu 19 dirk ali več. Dodatni motor pa se bo lahko uporabljal samo za 19. Veliko nagrado sezone in zadnji dve dirki. S to potezo so organizatorji svetovnega prvenstva ubili dve muhi na en mah.

Najprej so ekipam, vodstvu tekmovanja in gledalcem zagotovili, da bodo vsi tekmovalci lahko odpeljali sezono do konca. Prav tako bo razplet zadnjih treh dirk, ki bo najbrž tudi odločil o svetovnem prvaku za sezono 2022,  še bolj zanimiv, saj bodo vsi lahko pritiskali plin na polno.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.