Naslovnica Slovenija Od 4568 prošenj za mednarodno zaščito jih je bilo ugodenih 15

Od 4568 prošenj za mednarodno zaščito jih je bilo ugodenih 15

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za notranje zadeve je pozitivno ocenilo zadnje spremembe in dopolnitve Zakona o mednarodni zaščiti. Ob tem je objavilo zanimive statistične podatke – letos je bilo do 30. novembra v Sloveniji vloženih rekordnih 4568 prošenj za mednarodno zaščito, ugodenih pa jih je bilo le 15.
Policisti med poletnim časom nekje na južni meji Slovenije (foto: policija.si)

Z Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) so pojasnili, da v Sloveniji prav vsaki osebi, ki izrazi namero, da bi zaprosila za mednarodno zaščito, v skladu z Zakonom o mednarodni zaščiti omogočijo dostop do azilnega postopka. Mednarodna zaščita se običajno prizna vsakemu, ki izpolnjuje zakonske pogoje. Letos je bilo tako do 30. novembra vloženih rekordnih 4568 prošenj za mednarodno zaščito, vendar jih je bilo ugodenih le 15.

»Razlog za tako nizko število priznanih statusov mednarodne zaščite pa je, da je kar 98 % tistih, ki so zaprosili za mednarodno zaščito, Slovenijo zapustilo še pred koncem postopka ( v veliki večini takoj po sprejemu prošnje), zato do presoje, ali so upravičeni do mednarodne zaščite, ali ne, sploh ni moglo priti. Povprečno trajanje azilnega postopka na prvi stopnji v letu 2021 znaša 28 dni, vsebinsko odločanje pa traja v povprečju 194 dni.

V letu 2020 je povprečno trajanje azilnega postopka znašalo 59 dni in vsebinsko odločanje 288 dni, leta 2019 pa 44 dni in vsebinsko odločanje 328 dni,« so oznanili z Ministrstva za notranje zadeve RS. MZI je tudi zato pozitivno ocenilo zadnje spremembe in dopolnitve Zakona o mednarodni zaščiti. Gre za novelo Zakona o mednarodni zaščiti, ki je bila sprejeta 26. marca 2021, uporablja pa se od 9. novembra.

Cilj zakonskih sprememb ni le usklajevanje z pravnim redom EU, ampak predvsem zagotovitev hitrejših in bolj učinkovitih postopkov mednarodne zaščite. Pri tem so kot pomembne navedli tudi novosti glede omejitev gibanja (v povezavi z nevarnostjo pobega) ter novosti glede ponovnih prošenj (ki so bile potrebne so bile tudi zaradi dela sodišč oziroma sodnih praks).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.