Naslovnica Svet & EU Veliko zaskrbljenosti glede Slovenije

Veliko zaskrbljenosti glede Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj so se v Evropskem parlamentu ukvarjali s Slovenijo. Parlamentarci so izrazili zaskrbljenost zaradi aktualnih razmer na področjih svobode medijev, imenovanj tožilcev in nevarnosti za pravno državo. Zaznali so tudi napredek na več področjih.
V Parlamentu EU so sprejeli precej negativno resolucijo o Sloveniji (foto: FB European parliament)

V Parlamentu EU so včeraj sprejeli resolucijo o razmerah v Sloveniji, natančneje o stanju vrednot EU v naši državi. Najprej so izrazili zaskrbljenost zaradi vzdušja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije, ki vlada v naši državi. Prav tako so izrazili zaskrbljenost zaradi aktualnih razmer na področjih svobode medijev, imenovanj tožilcev in nevarnosti za pravno državo.

»Evropski parlament je seznanjen z vnovično vzpostavitvijo državnih izplačil Slovenski tiskovni agenciji STA, vendar poziva slovensko vlado, naj še naprej deluje v skladu s svojimi pravnimi obveznostmi ter hkrati zagotavlja uredniško neodvisnost agencije. Vlado pozivajo tudi, naj zagotovi zadostna finančna sredstva za Radiotelevizijo Slovenija in preneha s političnim vmešavanjem v njeno uredniško politiko.

Poslanci so še vedno zaskrbljeni zaradi napadov na novinarke in novinarje, na njihov ugled ter zaradi strateških tožb proti javni udeležbi s strani znanih javnih osebnosti in politikov, vključno s člani vlade.  Tudi področje preglednosti lastništva medijev vzbuja zaskrbljenost. Poslanke in poslanci želijo jasna pravila o izdatkih države in državnih podjetij za oglaševanje in želijo zagotoviti ustrezen dostop do javnih informacij,« sporočajo s Parlamenta EU.

Parlamentarci so pozdravili dejstvo, da je po veliki zamudi slovenska stran končno delegirala svoje tožilce pri Evropskem javnem tožilstvu. Vendar so poslanke in poslanci Evropskega parlamenta v isti sapi izrazili tudi zaskrbljenost zaradi predlaganih zakonodajnih sprememb, ki naj bi bi omogočale retroaktivno spreminjanje meril za imenovanje. Parlament EU je še pozval Vlado RS, naj zaključi postopke imenovanja najmanj 15 nacionalnih tožilcev.

V Sloveniji je namreč v službi le 206 tožilcev, moralo pa bi jih biti 258. Evropska komisija je v svojem poročilu o stanju pravne države za leto 2021 navedla, da so vsaj 15 novih tožilcev neupravičeno odložena. V sporočilu za javnost so še pojasnili, da je vlada letos 312 dni zadrževala financiranje javne službe Slovenske tiskovne agencije STA. Novembra so bila le izvršena plačila za del neporavnanih zneskov, a ostaja neplačanih vsaj 507.000 evrov terjatev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.