Naslovnica Slovenija Obsežna krvodajalska akcija, ki je hkrati promocija krvodajalstva

Obsežna krvodajalska akcija, ki je hkrati promocija krvodajalstva

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar poteka letošnja krvodajalska iniciativa ‘Daruj energijo za življenje’, ki je že enajsta po vrsti. V akciji poudarjajo pomen krvodajalstva za nemoteno delovanje slovenskega zdravstva, poleg tega pa širijo sporočilo o plemenitih vrednotah, kot so človečnost, solidarnost in sočutnost.
Najbrž najbolj klasičen krvodajalski prizor (foto: jbsa.mil)

Krvodajalstvo predstavlja pomemben del zdravstvenega sistema v Sloveniji, saj je potreba po krvi prisotna ves čas. Tradicija darovanja krvi pri nas je že precej dolga – od 4. junija 1945. Podatki kažejo, da v Sloveniji vsakih pet minut nekdo rabi kri. Rdeči križ Slovenije zato pripravlja številne krvodajalske akcije, vsako leto pa se za darovanje krvi odloči približno 100.000 prostovoljnih krvodajalcev.

»Za pokritje dnevnih potreb bolnikov in zdravstva po krvi vsak delovni dan potrebujemo v povprečju 350 krvodajalcev. Zato je redno ozaveščanje javnosti o pomenu krvodajalcev in krvodajalstva izjemno pomembno, za kar že od leta 2011, pod okriljem krvodajalske pobude »Daruj energijo za življenje«, združujejo energijo Rdeči križ Slovenije, Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in PETROL,« so spomnili z ZTM.

Bolniki običajno potrebujejo kri dveh do štirih krvodajalcev, mnogi med njimi tudi kri več kot pet, pa vse do deset krvodajalcev – npr. pri transplantacijah organov, večjih operacijah, zapletih pri porodih in oskrbi ponesrečencev. Po podatkih Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino je letos kri darovalo že več kot 88.500 krvodajalcev, pri čemer je bilo novih krvodajalcev kar 5000.

Poleg tega se je v spletno bazo krvodajalcev letos vpisalo še nekaj več kot 1000 ljudi, ki si želijo postati krvodajalci. Velja poudariti, da je darovanje krvi najbolj dragoceno darilo, kar jih lahko človek podari sočloveku. Kljub vsemu trudu RKS in ZTM namreč občasno prihaja do težav z zagotavljanjem krvi, predvsem za tiste, ki imajo redkejše krvne skupine.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.