Naslovnica Svet & EU Obsedno stanje v Atenah, incidenti že od četrtka

Obsedno stanje v Atenah, incidenti že od četrtka

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta vest iz Grčije bi sicer sodila pod rubriko šport, a gre pravzaprav za črno kroniko. V finalu grškega nogometnega pokala se bosta danes pomerila solunski PAOK in atenski AEK, zato se iz Soluna obeta prava invazija na Atene, incidenti med navijaškimi skupinami pa so se začeli že predvčerajšnim.
Že lani sta se ista kluba srečala v finalu pokala in huligani so obračunali s pestmi, palicami, noži, stolicami…  (foto: huliganstv.com)  
 
 
 
Rivalstvo med športnimi klubi iz Aten in Soluna je v Grčiji še posebej močno, saj gre za relacije prestolnica-drugo največje mesto (podobno kot v Sloveniji Ljubljana-Maribor) in sever-jug. Čeprav sta oba finalista letošnjega finala grškega nogometnega pokala PAOK in AEK nogometna kluba, ki so ju ustanovili grški prebežniki iz Turčije po koncu prve svetovne vojne, med njima ni prav nobene ‘panhelenistične’ ljubezni. Prav nasprotno.
 
Letos so strasti še posebej razgrete, saj sta oba kluba, ki skozi recentno zgodovino štejeta kot tretji in četrti grški nogometni klub, izkoristila slabše rezultate najboljših dveh moštev (atenskega Panathinaikosa in pirejskega Olimpiakosa) ter poskusila osvojiti vrh prvenstvene lestvice. Zato je bil tudi medsebojni obračun v prvenstvu na začetku marca še posebej napet, končal pa se je z razveljavljenim odločilnim golom domačega Paoka in z incidentom, ko je predsednik solunskih črno-belih Ivan Savidis dvakrat vkorakal na zelenico s pištolo za pasom
 
Grška vlada je po tem dogodku prekinila prvenstvo, nogometna zveza pa je potem ostro kaznovala akterje incidentov. Vendar pa se je oglasila tudi evropska nogometna zveza  UEFA, ki ne dovoli neposrednega vmešavanja politike v nogometna tekmovanja, ter Grkom zagrozila z drastičnimi kaznimi, če ne izpolnijo vrste zahtev. Kot zanalašč pa sta se medtem PAOK in AEK uvrstila v finale grškega pokala in seveda so se navijaške strasti zadnje dni spet močno razvnele. 
 
Grški mediji poročajo, da so se incidenti začeli že v četrtek. Skupine PAOK-ovih privržencev so namreč na pot iz Soluna proti Atenem, kjer bo odigran finale, krenile že sredi tedna. Med njimi so tudi skupine huliganov, ki so se s svojimi ‘kolegi’ iz nasprotnega tabora kot že v pretekosti dogovorili za spopade ob poti. Policija se s tekšnimi dogovori običajno znajde v precejšnjih težavah, saj ne more reagirati dovolj hitro in s primernim številom ljudi.
 
Tokrat naj bi v Atene odpotovalo 20.000 navijačev PAOK-a, zato mariskje po Grčiji in še posebej v prestolnici veljajo izredne razmere. Sicer bo večerni finale pokala sodila španska sodniška trojica, kar tudi pove mariskaj o trenutnih razmerah v grškem nogometu.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.