Naslovnica Slovenija Obmejnim občinam se obeta delna povrnitev specifičnih stroškov

Obmejnim občinam se obeta delna povrnitev specifičnih stroškov

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenske obmejne občine bodo lahko prek pravkar sprejete novele Zakona o nadzoru državne meje (ZNDM) zahtevale vsaj delno povrnitev stroškov, ki so jih imele zaradi povečanega nadzora državne meje in izrednih dogodkov, ki so povezani z nadzorom meje.
Obmejnim občinam se obeta delna povrnitev specifičnih stroškov

Predstavitev druge specializirane enote za nadzor državne meje SENDM II junija lani (foto: polcija.si)

Z Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) so pojasnili, da povečana prisotnost policije in slovenske vojske ob meji zahteva tudi precej večjo uporabo različnih vrst infrastrukture v obmejnih občinah. To pa neizbežno povzroča dodatne stroške za obnovo infrastrukture, na primer za vzdrževanje poti in cest ob državni meji. Lani so sicer pristojni organi obravnavali kar 10.067 nezakonitih prehodov meje, leto pred tem (2020) pa skoraj za polovico več – 14.635 prehodov.

Pravkar sprejeta novela Zakona o nadzoru državne meje (ZNDM) vzpostavlja pravno podlago, ki bo slovenskim obmejnim občinam omogočila, da bodo lahko prejele vsaj delno povrnitev specifičnih stroškov, nastalih zaradi povečanega nadzora državne meje ter zaradi izrednih dogodkov, kateri so bili povezani s tem nadzorom. Novela je bila sprejeta včeraj in bo začela veljati v prvi polovici marca – 15 dni po objavi v Uradnem listu RS.

»Med upravičene stroške sodijo stroški zaradi obnove in investicijskega vzdrževanja občinskih cest in javnih poti, ki so dodatno obremenjene zaradi povečanega nadzora državne meje, ter stroški osvetlitve občinskih cest in javnih poti. Poleg tega je v noveli določeno dodatno povračilo dela stroškov občinam ob državni meji zaradi izrednih dogodkov, nastalih z nadzorom državne meje,« so pojasnili z MNZ.

S tem so mišljeni izredni dogodki, ki zahtevajo bistveno večjo prisotnost policije oz. drugih organov (npr. Slovenska vojska, Civilna zaščita) na območju obmejnih občin. Finančne ‘posledice’ pravkar sprejete novele naj bi znašale približno 2,5 milijona evrov. MNZ je sicer občinam ob zunanji schengenski meji v preteklosti že vračalo stroške – za leto 2021 je bilo izplačanih 3,47 milijona evrov, za leto 2020 pa 2,76 milijona evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.