Naslovnica Svet & EU Obisk Moskve za zmanjšanje napetosti

Obisk Moskve za zmanjšanje napetosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko se odnosi med EU in Rusijo vse bolj zapletajo, je Moskvo obiskal slovenski Minister za zunanje zadeve Anže Logar, ki se je srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Govora je bilo o številnih aktualnih mednarodnih temah, o dvostranskemu sodelovanju na kulturnem in gospodarskem področju ter o prednostnih nalogah bližnjega predsedovanja Slovenije Svetu EU.
Malce nenavadno je, da je Lorgar ves čas obiska  nosil masko, Lavrov pa ne (foto: MZZ)

Na srečanju z zunanjim ministrom Ruske federacije Sergejem Lavrovom je slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar ponovil vsa znana stališča EU glede dogajanja v Ukrajini, na Krimu, kopičenja vojaških sil na rusko-ukrajinski meji, dogajanja v Belorusiji in glede nedavnega izgona diplomatov. Ministra sta se dotaknila tudi razmer na Zahodnem Balkanu in prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Slovenija si bo namreč kot prihodnja predsedujoča Svetu EU prizadevala za zmanjšanje napetosti in za vzpostavitev plodnejšega sobivanja z Rusko federacijo. Govora je bilo tudi o kibervarnosti in boju proti spletnim kriminalcem, o medsebojni zaščiti naložb, o pokojninskih vprašanjih, o Forumu slovanskih kultur in ostalem kulturnem sodelovanju ter o skrbi za spomenike.

»Minister dr. Logar je ob zaključku pogovorov izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem med kulturnimi ustanovami obeh držav. Prenesel je pričakovanje, da se ohrani poučevanje slovenskega jezika in književnosti na Moskovski državni univerzi Lomonosov tudi za prihodnje generacije. Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila skupne zgodovinske dediščine,« so še sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve RS.

Ob robu obiska je minister dr. Logar položil venec ob spomeniku slovenskim žrtvam na tleh Ruske federacije v Parku zmage, se srečal z vodjo EU delegacije v Moskvi Markusom Edererjem, na sedežu predstavništva Evropske unije pa prisluhnil predstavnikom ruskih nevladnih organizacij in obisk zaključil s srečanjem s predstavniki slovenskih podjetij, delujočih v Ruski federaciji.

Na ruskem zunanjem ministrstvu pa so objavili naslednjo izjavo za javnost: »Ponovno smo potrdili globoko zaskrbljenost zaradi ukrepov Bruslja, ki spodkopavajo vse mehanizme vezi med Rusijo in EU. Izrazili smo obžalovanje, da stališče EU temelji na načelu najnižjega skupnega imenovalca, ki ga določa agresivna rusofobična manjšina.

Zunanji minister Slovenije je potrdil stališče EU do tako odmevnih vprašanj, kot je primer Alekseja Navalnega in dogajanja na vzhodu Ukrajine. Omenil je tudi Krim in razmere glede Republike Belorusije. Ponovno smo podali podrobne odgovore, ki temeljijo na dejstvih in ne na neutemeljenih trditvah.«

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.