Naslovnica Gospodarstvo O investicijah, razvoju in varnosti vesoljskih tehnologij

O investicijah, razvoju in varnosti vesoljskih tehnologij

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob bližanju slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije je bil na vrsti tudi sestanek Sveta za konkurenčnost za področje vesolja. Govora je o spodbujanju konkurenčnosti vesoljske industrije EU in o posodobitvi instrumentov financiranja, pa tudi o vse večjem prometu v vesolju.
Slovenski Satelit NEMO-HD je en od vrhuncev slovenskega gospodarstva  (foto: space.si/mikrosatelit/gov.si)

Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter s Stalnega predstavništva RS pri Evropski uniji so sporočili, da se je konec tedna minister za gospodarski sektor Zdravko Počivalšek udeležil ‘Sveta za konkurenčnost – vesolje’. Ne tem sestanku so ministri držav EU razpravljali o prihodnosti vesoljskega sektorja, ki naj bi imel pomembno vlogo pri pospeševanju gospodarskega okrevanja po pandemiji koronavirusa in tudi o vse večji prometni gneči v vesolju.

»Slovenija pozdravlja priložnost za razpravo o pomembni temi upravljanja vesoljskega prometa (Space Traffic Management – STM). Rast števila vesoljskih predmetov v orbiti, namreč predstavlja povečanje tveganj glede trkov in ustvarjanja vesoljskih odpadkov. To je zaskrbljujoče zlasti v nizki Zemljini orbiti,« so ministrove skrbi glede prometa nad našimi glavami posredovali v sporočilu za javnost, ne da bi pri tem omenili nedavni padec kitajskega satelita v Indijski ocean.

Zato bodo morale države članice EU in skupni organi EU uskladiti svoja stališča glede upravljanja vesoljskega prometa. Cilji tega dogovora so tudi gospodarske narave, saj gre za zaščito interesov evropske industrije in finančnih naložb v vesolje. Prav tako bi morala EU igrati dejavnejšo globalno vlogo glede razvoja skupnih mednarodnih norm in standardov, Evropska vesoljska agencija ESA pa pri razvoju tehnologij na področju STM.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.