Naslovnica Gospodarstvo Srečanje gospodarstvenikov iz avstrijske Koroške in Slovenije

Srečanje gospodarstvenikov iz avstrijske Koroške in Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo
Pred dnevi se je v Deželnem arhivu v Celovcu zbralo okrog 100 podjetnikov iz Slovenije in Avstrije. Glavni namen srečanja je bilo gospodarsko sodelovanje in obnovitev čezmejnih poslovnih stikov, ki jih je okrnila pandemija, vse v luči aktualnega dogajanja v Ukrajini.
Srečanje gospodarstvenikov iz avstrijske Koroške in Slovenije

Prizor s srečanja v Celovcu (foto: Generalni konzulat Celovec/gov.si)

V Celovcu se je na posebnem poslovnem dogodku, ki sta ga organizirala Generalni konzulat RS v Celovcu in Slovenska gospodarske zveza (SGZ), srečalo približno 100 podjetnikov iz Slovenije in Avstrije. Rdeča nit srečanja, sicer prvega v zadnjih dveh letih, je bilo vnovično večanje čezmejnih poslovnih stikov, ki jih je opazno okrnila pandemija vse skozi prizmo dogajanja v Ukrajini in posledic vojne za globalne gospodarske tokove.

Prisotne so nagovorili dr. Anton Novak (generalni konzul RS v Celovcu), predsednik SGZ Benjamin Wakounig in deželni poslanec avstrijske socialdemokratske stranke Stefan Sandrieser. Novak je poudaril gospodarske negotovosti, ki so nastale kot stranske posledice ruske agresije na Ukrajino. Številne sankcije, prepovedi poslovanja, rasti cen (še posebej energentov) in pomanjkanja surovin – vse to prinaša nove izzive.

Zato se mnogi zavzemajo za okrepitev sodelovanja med Slovenijo in sosednjo Avstrijo. Predsednik GZS Wakounig je spomnil, da so na zvezi v času pandemije koronavorisa ogromno truda posvetili nemotenem prehajanju slovensko-avstrijske meje, ki jo vsakodnevno prečka do 23.000 delavk in delavcev. V času pandemija so sicer na GZS razvili pestro spletno dejavnost in zabeležili kar 350% povišanje obiska na njihovem spletnem mestu.

Še najbolj poslovno konkreten je bil v svojem govoru Sandrieser, ki je hkrati tudi zastopal deželnega glavarja Koroške, saj je izrazil pripravljenost dežele Koroške za sklepanje partnerstev v medregionalnih projektih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.