Naslovnica Slovenija O Romih tako in drugače

O Romih tako in drugače

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj so se na uradnem spletnem mestu slovenske vlade, ministrstev in drugih državnih organov gov.si kar dvakrat posvetili Romom. Pravkar je bil namreč pripravljen osnutek Nacionalnega programa ukrepov za Rome, poleg tega pa v romskih naseljih na Dolenjskem že nekaj časa poteka obsežna akcija nadzorov Policije in Območne enote Inšpektorata za okolje, kjer so opravili že več kot 70 nadzorov.
8. aprila praznujemo Svetovni dan Romov (foto: zveza-romov.si)

Na Uradu vlade za narodnosti, ki koordinira programe ukrepov za Rome, so v sodelovanju s kar sedmimi pristojnimi ministrstvi (MKGP, MZ, MNZ, MDDSZ, MK, MOP, MGRT) pravkar pripravili osnutek Nacionalnega programa ukrepov Vlade Republike Slovenije za Rome za obdobje 2021–2030′ (NPUR 2021–2030) in ga včeraj dali v javno obravnavo. Sedaj bo javna obravnava potekala vse do 25. junija.

»Osnutek NPUR 2021–2030 je programski dokument vlade, katerega namen je določiti glavne cilje in temeljne ukrepe za izboljšanje socialno-ekonomskega položaja romske skupnosti, za ustvarjanje pogojev za dvig socialne vključenosti pripadnikov romske skupnosti in njihovo opolnomočenje ter krepitev udeležbe pripadnikov romske skupnosti v procesih za izboljšanje lastnega položaja ter doseganja polne vključenosti in enakosti v slovenski družbi v obdobju 2021–2030,« so pojasnili z Urada za narodnosti.

Z Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor pa so prav tako včeraj objavili informacijo, da letos v romskih naseljih na celotnem območju Dolenjske, poteka skupna akcija Policije in Območne enote Inšpektorata za okolje in prostor v Novem Mestu (OE NM). V romskih naseljih na območju Črnomlja, Metlike, Brežic, Krškega, Novega mesta in Trebnjega so doslej uspešno izpeljali že prek 70 inšpekcijskih nadzorov.

V inšpekcijskih akcijah sodelujejo vsi gradbeni inšpektorji OE NM, če gre za sumljivo ravnanje z odpadki pa tudi inšpektorji za okolje in naravo. Zadnji inšpekcijski nadzor je bil opravljen prejšnji teden v največjem romskem naselju Žabjek-Brezje v Novem mestu, kjer je bilo sicer opravljenih tudi največ inšpekcijskih nadzorov v letošnji akciji. Zaenkrat pa državni organi ne poročajo o kakšnih incidentih, oziroma o morebitnih posredovanjih na akcijah prisotnih uslužbencev Policije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.