Naslovnica Svet & EU O izvensodnem državnem nasilju na Filipinih in smrtni kazni v Iranu

O izvensodnem državnem nasilju na Filipinih in smrtni kazni v Iranu

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament na približno vsaka dva meseca javnost spomni na kršitve človekovih pravic po svetu. Tokrat so parlamentarci obsodili kršitve človekovih pravic na Filipinih, v Iranu in v Burkini Faso.
O izvensodnem državnem nasilju na Filipinih in smrtni kazni v Iranu

Kontroverzni filipinski predsednik Rodrigo Duterte (foto: flickr.com)

Evropski parlament je v zadnjih dneh sprejel resolucije o stanju človekovih pravic na Filipinih, v Iranu in v Burkini Faso. Najprej se je posvetil Filipinom, kjer je predsednik Rodrigo Duterte že pred leti sprožil ‘vojno proti drogam’, pri tem pa je dovolil uporabo brutalnih in nehumanih metod. Rezultat tega je na tisoče izvensodnih pobojev in drugih resnih zlorab, tudi med novinarji, sindikalisti in borci za človekove pravice.

Evro-poslanci zlasti pozivajo filipinske oblasti, naj prenehajo z ‘rdečim označevanjem’. »Rdeče označevanje vključuje vlado, ki taka združenja in ljudi povezuje s komunističnimi skupinami, kar še naprej povzroča poboje, grožnje, aretacije brez naloga in nadlegovanje predstavnikov opozicije,« pravijo v Parlamentu EU, kjer so posebej zahtevali konec preganjanja neodvisnih novinarjev v državi, vključno z Nobelovo nagrajenko za mir Mario Resso.

Nato so v drugi resoluciji poslanci Parlamenta EU pozivali vlado Irana, naj takoj uvede moratorij na uporabo smrtne kazni kot korak k njeni odpravi in ublaži vse smrtne kazni. Iran naj bi imel trenutno  največje število usmrtitev na prebivalca na svetu. Po podatkih Združenih narodov je bilo v letu 2021 v Iranu usmrčenih najmanj 275 ljudi, smrtna kazen pa naj bi se nesorazmerno pogosto uporabljala za etnične, verske in spolne manjšine.

Nazadnje pa je Evropski parlament obsodil državni udar, ki so ga 24. januarja letos izvedle oborožene sile proti demokratično izvoljeni vladi Burkine Faso. Poudaril je, da je nujna vrnitev v ustavni red, vključno s takojšnjo vrnitvijo k civilni vladi. Zato so poslanci v resoluciji pozvali k izpustitvi med udarom aretiranega predsednika Rocha Marca Christiana Kaboréja in vseh drugih vladnih uradnikov.

Pri tem pa so pozdravili napoved ustanovitve nekakšnega tehničnega odbora za tranzicijo z nevojaškimi akterji. Podpolkovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba, trenutno dejanski vodja države, je namreč napovedal, da se bo vladanje tej afriški državi hitro vrnilo v civilne roke, država pa vseskozi spoštovala mednarodne zaveze.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.