Naslovnica Šport Ali lahko Verstappen izgubi lanski naslov svetovnega prvaka

Ali lahko Verstappen izgubi lanski naslov svetovnega prvaka

Avtor: Spletno Uredništvo
Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je ta teden priznala, da so bila na zadnji dirki lanske sezone Formule 1 kršena njena pravila in s položaja direktorja dirk odstavila Avstralca Michaela Masija. S tem je tudi odprla vrata ugibanjem, ali lahko Max Verstappen celo še izgubi naslov svetovnega prvaka.
Ali lahko Verstappen izgubi lanski naslov svetovnega prvaka

Zaenkrat še vedno svetovni prvak za sezono 2021 Max Verstappen (foto: pxfuel.com)

Da bo Michael Masi težko ostal na svojem dosedanjemu delovnem mestu, je bilo jasno že decembra, saj je bil način, kako se je razpletlo lansko svetovno prvenstvo, zelo sporen. Nekaj pilotov je svoje dvome o regularnosti dogajanja v Abu Dabiju izreklo v živo po radiu, takoj ko so videli, kaj se je Avstralec odločil ob dramatičnem koncu dirke. Piloti običajno zelo dobro poznajo pravila, prav tako pa so zelo občutljivi glede tega, kaj je športno in kaj ni preveč športno.

V Abu Dabiju so tedaj kratko potegnili v ekipi Mercedesa, saj je Lewis Hamilton ostal brez svojega osmega naslova svetovnega prvaka. Razočarani Anglež je sicer gentelmansko stisnil roko Maxu Verstappnu, tistega dne opravil svoje obveznosti do medijev in se zatem brez komentarjev povsem umaknil iz javnega življenja. Nazadnje pa je ta teden le dočakal tisto, na kar je tiho čakal ta dva meseca.

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je namreč teden priznala, da so bila na zadnji dirki lanske sezone Formule 1 kršena njena pravila in s položaja direktorja dirk odstavila Avstralca Michaela Masija. Čeprav FIA (še) ni izdala vseh podrobnosti, pa Masi najbrž ni odletel le zaradi Abu Dabija. Sporne so bile tudi njegove odločitve na predzadnji dirki prejšnje sezone v Džedi, pa na VN Belgije, VN Turčije, na VN Velike Britanije in nabjrž še kje.

Ne le, da je bilo njegovo tolmačenje pravil nekonsistentno, mnoge odločitve so bile sprejete precej prepočasi, oziroma bistveno prepozno. Poleg tega se je FIA tokrat resnično osramotila, saj je najprej decembra zavrnila vse pritožbe Mercedesa, sedaj pa je dva meseca kasneje po dodatni analizi s položaja direktorja dirk odstavila Masija. S tem je kar sama odprla vrata ugibanjem, da zgodbe o tem, kdo je svetovni prvak za leto 2021, še zdaleč ni konec.

Sedaj lahko namreč v teoriji prav vsak  poskusi s tožbo proti Mednarodni avtomobilistični zvezi. Sploh to velja za vse tiste, ki so na stavnicah stavili, da bo lani naslov prvaka osvojil Lewis Hamilton. V primeru, da ta zgodba res zaide na redna sodišča, se kaj lahko zgodi, da nekega dne tudi Max Verstappen ostane brez osvojenega naslova prvaka za sezono 2021. Sploh, če se pravnih spisov loti kakšno angleško sodišče…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.