Naslovnica Slovenija Novosti glede DDV-ja pri čezmejnem e-trgovanju

Novosti glede DDV-ja pri čezmejnem e-trgovanju

Avtor: Spletno Uredništvo
S Finančne uprave Republike Slovenije so opozorili, da se s 1. julijem spreminja zakonodaja glede plačevanja DDV-ja pri čezmejnem e-trgovanju.
Novosti glede DDV-ja v čezmejnem e-trgovanju

Od 1. julija se napoveduje nekaj pomembnih novosti glede DDV-ja (foto: flickr.com)

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) opozarja, da se bo s prihodom meseca julija po vseh državah Evropske unije spremenilo obračunavanje davka na dodano vrednost (DDV) pri mednarodnem spletnem trgovanju. Prva od novosti, ki so jo navedli, je ukinitev oprostitve plačila DDV za uvoz blaga v EU v vrednosti, ki ne presega 22 EUR. Po novem bo potrebno prav za vse blago, uvoženo v EU, plačati DDV.

»Tako bo treba za vse blago, uvoženo v EU iz tretjih držav, plačati DDV in morebitne stroške zastopnika (npr. izvajalec poštnih storitev in storitev hitre pošte). Informacije glede zaračunavanja stroškov carinskega posredovanja so na voljo na spletnih straneh carinskih zastopnikov (npr. Pošte Slovenije), ki bodo poskrbeli za izvedbo carinskih formalnosti ob sprostitvi pošiljke v prosti promet,« so pojasnili s FURS.

Dodali so še, da bo oprostitev plačila carine za blago v vrednosti do 150 evrov ostala nespremenjena. Večje novosti pa čakajo podjetja. Odslej se bo DDV pod pragom 10.000 evrov plačal v državi članici, kjer ima sedež podjetje prodajalca. Nad tem zneskom pa se bodo lahko podjetja registrirala v sistem ‘Vse na enem mestu’ (VEM), prek katerega bodo lahko enostavno prijavila in plačala DDV, ki bi ga dolgovala v drugih državah članicah.

Doslej so se sicer morala podjetja registrirati za plačilo DDV in DDV plačati v državi članici kupca. Zadnja novost pa je ta, da  se obstoječi sistem ‘Mini vse na enem mestu’ (oz. mini VEM), ki trenutno pokriva samo določene storitve za potrošnike, po novem širi na vse storitve. S FURS so še pojasnili, da so novosti o DDV pri e-trgovanju v EU prilagojene za enotni digitalni trg, da so bolj pravične in preproste ter da bodo bolje preprečevale goljufije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.