Naslovnica Magazin Novi slovenski koraki proti globalnemu centru za umetno inteligenco

Novi slovenski koraki proti globalnemu centru za umetno inteligenco

Avtor: Spletno Uredništvo

V Parizu se te dni odvija 40. zasedanje Generalne konference UNESCO, slovenska delegacija pa ga je izkoristila, da je napravila za nove pomembne korake proti ustanovitvi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI). Center naj namreč gostila prav naša država.

Novi slovenski koraki proti globalnemu centru za umetno inteligencoNovi center naj bi postal središče politik na področju umetne inteligence za mednarodne organizacije (foto: commons.wikimedia.org/Humanrobo)

 

Na generalni konference Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), ki bo v Parizu potekala vse do 27. novembra, naj bi predvidoma dokončno potrdili ustanovitev Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI), ki naj bi ga gostila Slovenija. Zato se je te dni v Pariz odpravil tudi prvi mož Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZS) Jernej Pikalo.

Slednji je na podprl prizadevanja Unesca na področju umetne inteligence, še posebej glede etičnih dimenzij. Opozoril je na velik potencial, ki ga ima umetna inteligenca za spodbujanje odprte in vključujoče družbe znanja, ter napovedal, da bo umetna inteligenca verjetno spremenila prihodnost izobraževanja, znanosti, kulture, načinov komuniciranja, itd.. Znano je, da je Vlada Republike Slovenije predlagala ustanovitev centra IRCAI, ki naj bi ga tudi gostila naša država.

Za to pobudo ima Slovenija širšo mednarodno podporo, dokončna odločitev o ustanovitvi IRCAI pa bo sprejeta na zasedanju Generalne konference UNESCO v prihodnjih dneh. Minister se je sicer že prvi dan zasedanjav Parizu udeležil zasedanja ministrov za visoko šolstvo, kasneje pa se je srečal z ministrom za izobraževanje Združenih Arabskih Emiratov in z ruskim ministrom za znanost in visoko šolstvo.

»Ministra za izobraževanje Združenih Arabskih Emiratov Hussaina Ibrahima Al Hammadia je povabil, da Slovenijo obišče v začetku prihodnjega leta, ko bo ustanovitev IRCAI. Združeni Arabski Emirati so edina država, ki ima ministrstvo za umetno inteligenco, zato je obojestranski interes za sodelovanje pri IRCAI,« so poudarili z MIZS. Pred povratkom domov se je Pikalo sestal še z generalno direktorico Unesca Audrey Azouly in jo povabil v Ljubljano na podpis pogodbe o ustanovitvi IRCAI, ki bo predvidoma na vrsti februarja ali marca prihodnjega leta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.