Naslovnica Svet & EU Novi generatorji za Ukrajino, za Madžarsko pa milijarda evrov

Novi generatorji za Ukrajino, za Madžarsko pa milijarda evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
V nesrečno Ukrajino je prispela nova dostava nujne energetske pomoči, ki se usklajuje prek sheme donacij EU. Zaradi posledic dogajanja v Ukrajini pa je Komisija EU sosednji Madžarski odobrila 1 milijardo pomoči ter tudi Poljski namenila novo finančno injekcijo v višini skoraj 115 milijonov evrov.
Novi generatorji za Ukrajino, za Madžarsko pa milijarda evrov

Pošiljka avstralskih generatorjev je bila dostavljena prek struktur EU (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Z Evropske komisije je prišla novica, da je Avstralska fundacija Minderoo Ukrajini podarila 169 generatorjev električne energije v skupni vrednosti 1,95 milijona evrov. EU je doslej glede nabave generatorjev koordinirala donacije iz držav članic, iz zasebnega sektorja, tretjih držav in lastnih rezerv ‘rescEU’, skupno pa je bilo nabavljenih že okrog 3000 električnih generatorjev različnih kapacitet.

Hkrati je EU Poljski dodelila 114,9 milijona za nakupe, ki niso namenjeni le podpori ukrajinskemu energetskemu sektorju, temveč tudi obravnavanju morebitnih potreb drugih držav, ki jih je prizadela ruska vojna v Ukrajini. Generatorji, ki jih dostavlja EU, so različnih velikosti, napajajo lahko posamezna gospodinjstva, večji modeli pa tudi javne stavbe in ključne javne storitve.

Znano je, da Evropska unija že vse od pričetka ruske agresije na številne različne načine podpira Ukrajino in njenim prebivalcem pomaga z raznovrstno nujno pomočjo. Doslej ji je zagotovila že 630 milijonov evrov humanitarne pomoči in več kot 87.000 ton pomoči v naravi, usmerjene prek mehanizma EU na področju civilne zaščite v okviru njene največje operacije doslej.

Evropska komisija pa je te dni odobrila tudi madžarski državni program pomoči v vrednosti 1 milijarde evrov (približno 379 milijard forintov). Ta denar bo namenjen podpori tistih madžarskih podjetij, ki so imela negativne posledice zaradi agresije Rusije in posledic spopadov v Ukrajini, predvsem glede naraščajočih stroškov in cen energije. Program je bil odobren v okviru začasne krize in prehodnega okvira za državno pomoč.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.