Naslovnica Svet & EU Nove finančne injekcije EU za Ukrajino

Nove finančne injekcije EU za Ukrajino

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na dvodnevni konferenci o obnovi Ukrajine v Berlinu napovedala več novih finančnih pobud, ki bodo predvidoma pomagale zagotoviti, da Ukrajina ostane gospodar svoje prihodnosti in se približa vstopu v Evropsko unijo. Položaj na ukrajinskih bojiščih pa ni ravno rožnat…
Nove finančne injekcije EU za Ukrajino

Zastava EU z zvezdami in zastava Ukrajine (foto: pxhere.com)

Z Evropske komisije so spomnili, da je od začetka nove ruske invazije na Ukrajino minilo že skoraj 900 dni, pravkar pa v Berlinu poteka dvodnevna konferenca za obnovo Ukrajine. Cilji te konference je zagotoviti, da bi se Ukrajina lahko še naprej branila, da bi se lahko razrušena infrastruktura obnovila in da bi se hkrati država približala polnopravnemu članstvu v Evropski uniji.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na konferenci napovedala več novih pobud EU za pomoč Ukrajini. Prva pobuda so sporazumi v vrednosti 1,4 milijarde EUR s partnerskimi bankami za privabljanje naložb zasebnega sektorja v Ukrajino. Sledi podpora kapitalskim naložbam v Ukrajini za izboljšanja financ ukrajinskih podjetij (zlasti MSP in novoustanovljenih podjetij).

Najavila je tudi dodatnih 1,9 milijarde EUR iz instrumenta ‘EU za Ukrajino’ do konca junija ter prenos približno 1,5 milijarde evrov ‘nepričakovanega dobička’, ustvarjenega z zaplenjenimi ruskimi sredstvi, ki bodo namenjeni za naložbe v obrambo in obnovo Ukrajine. »Poleg tega je bilo prek sklada za podporo energetiki zbranih skoraj 500 milijonov evrov za nujna popravila ukrajinskega energetskega sektorja.

Mehanizem EU za civilno zaščito je pomagal mobilizirati več kot 15.000 sončnih kolektorjev za podporo ukrajinskemu energetskemu sektorju in zdaj načrtuje zagotovitev dodatnih 1000 generatorjev električne energije prek strateških rezerv rescEU. Poleg tega se je EU tudi strinjala, da bo Ukrajino oprostila plačila njenih finančnih obveznosti v zvezi z njenim sodelovanjem v 14 programih EU,« so sporočili z Evropske komisije.

Dodali so še podatek, da je od začetka ruske agresije vsa finančna, humanitarna, nujna, proračunska in vojaška podpora EU Ukrajini že dosegla vrtoglav znesek v višini skoraj 100 milijard evrov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.