Naslovnica Slovenija Kljub slabemu vremenu se je poletna planinska sezona že pričela

Kljub slabemu vremenu se je poletna planinska sezona že pričela

Avtor: Spletno Uredništvo
Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveze Slovenije sta včeraj izpeljali skupno tiskovno konferenco pred pričetkom poletne sezone obiskovanja planin. Tokrat je dogodek potekal na Golteh, najprej pa je bilo govora o vremenu, kar je glede na močne padavine zadnjih dni povsem razumljivo. Napovedali pa so tudi Dan slovenskih planincev, ki bo v soboto potekal Črni na Koroškem.
Kljub slabemu vremenu se je poletna planinska sezona že pričela

Prikaz reševalne vaje GRS Celje pod vodstvom Aleša Kovača pri Mozirski koči na Golteh (foto: Manca Ogrin/PZS)

Planinska zveza Slovenije (PZS) in Gorska reševalna zveze Slovenije (GRZS) sta letos svojo že kar tradicionalno novinarsko konferenco ob začetku poletne planinske sezone pripravili na Golteh. Izbira lokacije ni bila naključna, saj so s tem želeli promovirati obisk Zgornje Savinjske doline, ki so jo lani hudo prizadele poletne nevihte in poplave, sedaj pa je okoliški gorski svet spet varen za obisk.

Drugo lani avgusta v ujmah zelo prizadeto področje je bila Koroška. Zato bodo na PZS letošnji ‘Dan slovenskih planincev’ izpeljali v Črni, da bi promovirali tudi turistični obisk tamkajšnje širše okolice. Tako bo že to soboto,15. junija, v Črni na Koroškem potekalo celodnevno dogajanje za odrasle, mlade, najmlajše planince, za turne kolesarje, pohodnike, planince in vse ostale ljubitelje narave.

Stična točka lanskoletnih vremenskih katastrof, vsebine včerajšnje tiskovne konference v Mozirski koči in prihajajočega ‘Dneva slovenskih planincev’ pa je nepredvidljivo vreme. Kot vedno ponavljajo na PZS, je namreč življenjskega pomena, da pred vsakim obiskom gorskega sveta turo in tudi med samim obiskom pri zanesljivih virih večkrat preverimo spreminjajočo se vremensko napoved.

Zaradi klimatskih sprememb je namreč vreme postalo precej bolj nepredvidljivo, kot je bilo še pred nekaj leti. Kot smo marsikje po Sloveniji lahko občutili tudi v zadnjih dneh, se vremenske fronte danes premikajo hitreje kot nekoč, vetrovi in padavine pa so prav tako postale opazno močnejše. V gorskem svetu se lahko torej izjemno hitro znajdemo v velikih težavah in tudi v življenjski nevarnosti.

Tokrat so se na novinarski konferenci posvetili tudi tujcem, saj so slednji vse večkrat med žrtvami slovenskih gora. Govora je bilo o ozaveščanju gostov prek turističnih delavcev, o vremenski napovedi v angleščini, o materialih v angleščini za turiste,  ter o novih opozorilnih info tablah, ki jih bosta PZS in GRZS namestili na nekaj bolj problematičnih in obenem precej obiskanih poteh oz. točkah.

Posebej pa so omenili tudi 3 najbolj nevarne živali v slovenskem gorskem svetu – kače, medvede in klope. “Kače naj obiskovalci gora opazujejo le od daleč, tudi medved bo pobegnil, najnevarnejši je dejansko majceni klop. Zato je treba poskrbeti za preventivo, učinkovito je cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu ter obvezno tuširanje doma in pregled kože, če smo kakšnega prinesli domov, oblačila pa operemo,” je opozoril izkušeni inštruktor in član vodstva PZS Matjaž Šerkezi.

Da se je poletna sezona pravzaprav že pričela, pa najbolje pričajo podatki gorskih reševalcev, ki so že v prvem junijskem koncu tedna v enem samem dnevu morali reševati kar sedemkrat!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.