Naslovnica Gospodarstvo Dražba visokokakovostnega državnega lesa

Dražba visokokakovostnega državnega lesa

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je v Kočevski Reki potekala prva javna dražba vrednejših gozdno lesnih sortimentov družbe Slovenski državni gozdovi (SiDG). Pri licitaciji je sodelovalo 25 kupcev iz Slovenije in tujine, rezultati pa bodo znani šele čez nekaj dni.
Hlodovina, ki je bila razstavljena v Kočevski Reki (foto: MKGP)

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki od leta 2016 gospodari z državnimi gozdovi, se je odločila za organizacijo dražbe, da bi iz najbolj vrednih soritmentov lesa zaslužila čim več. Gre namreč za izjemno kakovosten les, natančneje 650 m3 hlodovine, od med katero je bila največja količina (250 m3) hlodovine sorte gorski javor. Les je bil na ogled med 26. novembrom in 5. decembrom v Kočevski Reki ter v Limbušu pri Mariboru.

Nato je bila včeraj v Kočevski Reki na vrsti javna dražba, na kateri je sodelovalo 25 interesentov iz Slovenije, Italije, Nemčije, Avstrije in Hrvaške. Licitaciji sta prisostvovala tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek ter direktor podjetja Slovenski državni gozdovi Robert Tomazin. Dražba je potekala tako, da so kupci oddali posamezne ponudbe za vsak sortiment posebej, rezultati pa bodo znani šele čez nekaj dni.

»Družba SiDG je v letu 2020 prodala 1.146.079 m3 gozdnih lesnih sortimentov po povprečni ceni 47,21 evra/m3. V strukturi prodaje je bilo 58% iglavcev in 42% listavcev. Preko dolgoročnih prodajnih pogodb, sklenjenih s slovenskimi lesno predelovalnimi industrijami, je bilo prodanih 57% gozdnih lesnih sortimentov,« pa so med drugim še spomnili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.