Naslovnica Svet & EU Nova zasilna zatočišča EU za primere večjih katastrof

Nova zasilna zatočišča EU za primere večjih katastrof

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije prihaja novica, da je EU pravkar dodelila 116,6 milijona evrov za nakup in pripravo lokacij za nova zasilna zatočišča za primere večjih katastrof. Nove bivalne kapacitete bodo lahko sprejele na tisoče ljudi, sredstva zanje pa so prejele Slovenija, Hrvaška, Poljska, Španija, Švedska in Turčija.
Nova zasilna zatočišča EU za primere večjih katastrof

Ukrajina, Turčija, Sirija ali hrvaška Petrinja – nekdo potrebuje zasilno bivališče (foto: FB Evropska komisija v Sloveniji)

Evropska unija v sklopu programa RescEU pripravlja dodatne rezerve zasilnih bivališč in primernih (komunalno opremljenih) lokacij zanje. Te rezerve vključujejo začasne spalne enote, prhe, stranišča, osnovne toaletne pripomočke ter skupne prostore za zbiranje in prehranjevanje. Prav tako je Komisija EU nabavila na tisoče postelj, ki jih je mogoče uporabiti v začasnih namestitvenih centrih (šole, dvorane, zaklonišča) za sprejem beguncev.

V zadnjih letih so se države članice EU znašle pod različnimi pritiski zaradi vojne v Ukrajini, poplav, gozdnih požarov in tudi potresov, med katerimi je v negativnem smislu izstopala nedavna serija močnih sunkov v Turčiji in Siriji (obe državi že od začetka državljanske vojne v Siriji marca leta 2011 gostita tudi večje število beguncev). Ker so naravne katastrofe nepredvidljive, se je EU odločila za skupne rezerve začasnih bivališč.

»Poleg medicinskih rezerv, flote za gozdne požare, energije in JRKB rezerv, EU zdaj dodaja še eno plast našim rezervam ‘RescEU’ z večjo zmogljivostjo zatočišč. To je pomemben korak v odzivu EU na krizo, saj povečuje našo pripravljenost na nenadne obsežne premike ljudi. Zatočišče zagotavlja varnost, zaščito in dostojanstvo ljudem, ki so izgnani iz svojih domov,« je bo tem dejal komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

EU je tako včeraj razdelila 116,6 milijona evrov za nakup opreme in pripravo lokacij za nova zasilna zatočišča za primere večjih katastrof. Nove bivalne kapacitete bodo lahko sprejele na tisoče ljudi, sredstva zanje pa so prejele Slovenija, Hrvaška, Poljska, Španija, Švedska in Turčija. Ta sredstva sledijo 62,3 milijona evrom, ki so jih prvotno namenili zasilnim bivališčem in posteljam, katera se uporabljajo za ukrajinsko krizo.

Iz teh prvotnih rezerv programa RescEU je bilo v Ukrajino in sosednje države, kot je Slovaška, razporejenih 3000 opremljenih pomožnih stanovanjskih enot in skoraj 5000 postelj. Poleg tega je bilo po potresih v Turčijo poslanih 500 enot in 2000 zasilnih šotorov. Te nujne enote lahko skupno sprejmejo vse do 25.000 ljudi in se obenem uporabljajo tudi kot dnevni centri.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.