Naslovnica Svet & EU Nov urad EU za nadaljnji razvoj sistema Galileo

Nov urad EU za nadaljnji razvoj sistema Galileo

Avtor: Spletno Uredništvo
 Evropska komisija, Evropska vesoljska agencija (ESA) in Agencija Evropske unije za vesoljski program (EUSPA)so pravkar ustanovile nov skupni urad v okviru Komisije EU, ki se bo ukvarjal z upravljanjem in razvojem evropskega globalnega navigacijskega sistema Galileo.
Izstrelitev evropske rakete Arianne s satelitom za sistem Galileo (foto: galileognss.eu)

Globalni navigacijski sistem Galileo, ki je plod evropskega sodelovanja, je prve storitve za javne oblasti, podjetja in državljane EU začel izvajati decembra leta 2016. Danes Galileo, ki je sicer evropski odgovor na ameriški GPS (Global Postitioning System), že zagotavlja ažurne in zanesljive informacije o položaju in času tudi za avtonomne in povezane avtomobile, železnice, letalstvo in druge sektorje.

Sedaj pa so se pri Komisiji EU, Evropski vesoljski agenciji (ESA) in Agenciji Evropske unije za vesoljski program (EUSPA) odločili, da ustanovijo nov skupni urad, ki se bo ukvarjal z nadaljnjim upravljanjem in razvojem navigacijskega sistema Galileo. »Z združevanjem sil in talentov za izboljšanje zmogljivosti sistema Galileo, bo skupni urad podprl Komisijo pri upravljanju programa in olajšal koordinacijo z ESA in EUSPA.

Skupni urad bo pomagal koordinirati proces upravljanja tveganj programa in zagotovil, da bodo tveganja obravnavana brez zamud in prekoračitve stroškov,« so sporočili s Komisije EU. Pojasnili so še, da bodo urad sestavljali po trije člani iz vsake organizacije, organ pa bo deloval pod okriljem Evropske komisije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.