Naslovnica Svet & EU Nov korak EU proti enotni obdavčitvi multinacionalk

Nov korak EU proti enotni obdavčitvi multinacionalk

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija se je pred prazničnim premorom posvetila tudi ekonomskim temam. Tako je predlagala novo direktivo, prek katere bi se dokončno zagotovila skupna minimalna davčna stopnja za globalne dejavnosti velikih multinacionalk.
S to direktivo bi lahko drastično zmanjšali davčne utaje največjih prekrškarjev (foto: pxhere.com)

Evropska komisija je pravkar predlagala sprejem nove direktive, ki naj bi zagotovila minimalno efektivno davčno stopnjo za globalne dejavnosti velikih multinacionalnih gospodarskih družb. Ta zakonska novost bo zelo pomembna za boj proti davčnim utajam, hkrati pa bo poenotila davčne standarde v različnih državah in tako otežila razvoj nezdrave konkurence (namensko zniževanje davkov za pritegnitev kapitala ).

Nova direktiva bo hkrati uskladila evropske predpise s sporazumom Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in skupine G20. »S predlogom se izpolnjuje zaveza izvajanja Sporazuma OECD/G20 za preprečevanje erozije davčne osnove in preusmerjanja dobička (BEPS). Cilj sporazuma je vnesti pravičnost, preglednost in stabilnost v mednarodni okvir za davke od dohodkov pravnih oseb,« so potrdili z Evropske komisije.

Predlagana direktiva podrobno sledi temu mednarodnemu sporazumu. Nov predlog med drugim določa, kako se bodo načela petnajst odstotne (15 %) efektivne davčne stopnje, o katerih se je dogovorilo 137 držav, v praksi uporabljala v Evropski uniji. Poleg tega predvideva skupen sklop pravil za izračun te efektivne davčne stopnje, da se bo ustrezno in dosledno uporabljala po vsej EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.