Naslovnica Gospodarstvo Namesto za TAB bo državna subvencija šla za FTA

Namesto za TAB bo državna subvencija šla za FTA

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska vlada je, pa čeprav le prek pisne seje, malce presenetljivo zasedala prav na božično nedeljo. Med drugim je tako sprejela odločitev, da bo prispevala 1,37 milijona evrov za novo proizvodnjo elektronskih sklopov FTA 2.
Proizvodni proces v podjetju FTA (foto: FB FTA EMS)

Z Ministrstva za gospodarske dejavnosti in tehnologijo (MKGP) so sporočili, da je Vlada RS na včerajšnji dopisni seji v načrt razvojnih programov Proračuna RS za obdobje 2021–2024 uvrstila nov projekt. Imenuje se ‘Nova proizvodnja elektronskih sklopov – FTA 2’, Vlada pa je odobrila sofinanciranje stroškov v višini 1.366.607,90 evrov. Z ministrstva sicer sicer niso nikjer zapisali, da gre za podjetje FTA d.o.o. iz Šentjurja, kar je malce nenavadno.

»Vlagatelj je eno izmed uspešnejših podjetij v tem delu Evrope, ki izvaja elektronsko montažo. Dejavnost vlagatelja sloni na dolgoletnih izkušnjah s področja opremljanja elektronskih vezij. S klasičnim in površinskim opremljanjem elektronskih vezij se srečuje že zadnjih 25 let. Z nakupom dodatnega dela stavbe na lokaciji Celje bo vlagatelj pridobil dodatnih 2.800 kvadratnih metrov.

 Tako bo zaradi večjih površin odpravil ozka grla pri oskrbi ter povečal obseg in kakovost proizvodnje. V okviru projekta bo kupil in prilagodil nepremičnine poslovnim potrebam, selil obstoječo proizvodnjo na novo lokacijo ter povečal kapacitete na novi lokaciji z investicijo v novo tehnološko opremo,« piše v sporočilu za javnost. Sredstva bodo prišla iz proračuna RS, čeprav ta projekt prvotno sploh ni bil predviden.

Denar se je namreč našel potem, ko je TAB – tovarna akumulatorskih baterij d. d. odstopila od podpisa pogodbe o dodelitvi državne subvencije. Prvotno predvidena investicija ‘Vzpostavitev proizvodnje Li-ion celic’ je namreč padla v vodo, saj je v trenutno zelo negotovih časih okrnjenih dobaviteljskih verig in globalno nestabilnih tržnih razmere podjetje ocenilo, da je za tako obsežen projekt tveganje postalo preveliko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.