Naslovnica Svet & EU Nov Center znanja EU za preprečevanje radikalizacije

Nov Center znanja EU za preprečevanje radikalizacije

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar ustanovila Center znanja EU za preprečevanje radikalizacije. S tem naj bi oblikovalcem politik, strokovnim delavcem in raziskovalcem omogočil boljše sodelovanje na ravni EU pri reševanju izzivov, ki jih prinaša radikalizacija.
Nov Center znanja EU za preprečevanje radikalizacije

Notranjost oziroma atrij poslopja Evropskega parlamenta (foto: FE European Parliament)

Evropski parlament in Evropska komisija opredeljujeta radikalizacijo kot sprejemanje mnenj, pogledov in idej, ki bi lahko vodile k terorističnim dejanjem. Sestavni del procesa radikalizacije sta religija in/ali ideologija, vse pa se začne z nezadovoljstvom posameznikov zaradi njihovih osebnih težav, zaradi kaotičnega dogajanja v družbi, zaradi nesprejemanja drugačnosti in zaradi nasprotovanja dogajanju v mednarodnih odnosih.

Evropska komisija je danes ustanovila novi center znanja EU za preprečevanje radikalizacije, prek katerega naj bi spodbujali ozaveščanje javnosti ter izmenjavo informacij med strokovnimi delavci in oblikovalci politik v EU. »Države članice in partnerske države bo podpiral pri razvoju in izvajanju politik in strategij, ki temeljijo na skupnem znanju in strokovnem znanju,« so pojasnili z Evropske komisije.

Velja pa spomniti, da so se teroristični napadi radikaliziranih islamskih skrajnežev na evropskem kontinentu začeli z bombnim napadom na vlake v Madridu leta 2004, sledili so napadi v londonskem metroju leta 2005, nova faza množičnih napadov po državah EU pa je sledila po ‘Arabski pomladi’ in pričetku državljanske vojne v Siriji, oziroma po letu 2014.

Kot prvi napad sodobnega radikaliziranega terorizma pa bi najbrž morali upoštevati prvi islamistični napad na njujorški WTC, do katerega je prišlo že leta1993. Center znanja EU za preprečevanje radikalizacije je torej najbrž začel obratovati s precejšnjo zamudo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.