Naslovnica Kronika Po 4 nedeljskih helikopterskih reševanjih nov poziv k previdnosti

Po 4 nedeljskih helikopterskih reševanjih nov poziv k previdnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Kljub vsem predhodnim opozorilom so morale slovenske gorske reševalne strukture zadnji konec tedna opraviti več posredovanj. Samo v nedeljo so si sledila 4 zahtevna reševanja s policijskim helikopterjem, zato so včeraj takoj ponovili poziv k izjemni previdnosti pri obiskovanju slovenskih gora. Vsaj tokrat pa nihče od ponesrečencev ni v življenjski nevarnosti.
Po 4 nedeljskih helikopterskih reševanjih nov poziv k previdnosti

Helikopter lebdi tik nad reševalci in ponesrečencem na enem od nedeljskih reševanj (foto: policija.si)

Dežurna ekipa za reševanje v gorah je s policijskim helikopterjem v nedeljo (16. junija) morala opravila štiri zahtevna reševanja zapored. Najprej se je na Kriških podih nadaljevalo v dan prej začeto reševanje dveh tujcev, 32-letnih čeških državljanov. Pri tem se je en od Čehov zaradi neustrezne opreme in posledičnega zdrsa že v petek poškodoval na Sedlu Planja, vseeno pa je odlašal s klicem na pomoč vse do sobotnega popoldneva.

Medtem se je precej poslabšalo vreme in policijski helikopter je (kljub več poskusom) lahko le odložil reševalce nižje od kraja nesreče. Sledijo je zahtevno klasično nočno reševanje in tujca so do nedelje zjutraj varno prenesli do spodnjega Kriškega jezera. Tam jih je nato dokončno prevzela helikopterska enota. Druga nedeljska intervencija je potekala na območju Gorenje Trebuše.

Tam je reševalna ekipa s policijskim helikopterjem pomagala 70-letnemu državljanu Slovenije, ki je padel v Paternolijevi grapi proti Poldanovcu, potem ko se mu je med hojo nepričakovano pod nogami odlomila skala. »Posadka helikopterja je zaradi velike zahtevnosti terena in globine grape pri dvigu ponesrečenca v helikopterski vreči morala uporabiti vseh 88 metrov jeklenice, težave pa je povzročal tudi veter.

V tretjem primeru je ekipa posredovala v nesreči pri soteskanju v kanjonu Sušec pri naselju Srpenica na Bovškem. Okoliščine kažejo, da je 43-letna madžarska udeleženka soteskanja pod nadzorom vodnika neprevidno skočila v vodo in si poškodovala nogo,« so pojasnili s Policije. A s tem nedeljskega dela še ni bilo konec, saj so morali še na četrto reševanje in sicer na Planjavo pri Kamniškem vrhu.

Tam je ekipa obravnavala tudi nesrečo jadralnega padalca, ki je doživel nepredvidene težave s padalom, ki jim je sledil padec z višine. Na srečo zanj je padel na strmo travnato pobočje, tako da se je sicer poškodoval, vendar tudi njegovo življenje, kot tudi vseh ostalih ponesrečencev, ni bilo ogroženo. Vseeno pa nov poziv k veliki previdnosti pri obiskovanju gora ni odveč.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.