Naslovnica Magazin Prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji

Prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Od danes je Slovenija bogatejša za novo spletno storitev, ki bo ljubiteljem dobrega čtiva precej olajšala dostop do zanimivih vsebin. Prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji se imenuje ‘COBISS Ela’.
Prva javna platforma za izposojo e-knjig v Sloveniji

Poletje je tisti del leta, ko se lahko precej več posvetimo branju (foto: pxhere.com)

Danes je v Novem mestu potekala predstavitev prve javne platforme za izposojo e-knjig v naši državi, ki so jo poimenovali ‘COBISS Ela’. Projekt vzpostavitve tega portala je v vlogi nacionalnega koordinatorja vodila Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, poleg Združenja splošnih knjižnic pa so sodelovali tudi predstavniki Instituta informacijskih znanosti (IZUM), Ministrstva za kulturo, 18 slovenskih knjižnic in tudi 5 založb.

»COBISS Ela je nova nacionalna platforma za izposojo elektronskih knjig, ki jo bodo uporabljale vse slovenske splošne knjižnice. Svojim članom bodo ponudile enostavnejšo, hitrejšo in bolj kakovostno uporabo javne storitve knjižnične izposoje e-knjig. Izposoja bo mogoča prek knjižničnega sistema COBISS in bo za člane splošnih knjižnic brezplačna, brezplačna pa bo tudi za vse založnike, ki so vključeni v sistem,« so pojasnili z Ministrstva za kulturo MK).

Gre torej za javno in brezplačno e-storitev, ki bo odslej omogočila 58 splošnim knjižnicam v Sloveniji, Narodni univerzitetni knjižnici, Univerzitetni knjižnici v Mariboru in trem knjižnicam v zamejstvu dostop do vseh knjig v sistemu. To je posebej pomembno za manjše knjižnice po vsej Sloveniji, ki bodo lahko svojim članom prav ob začetku poletne bralne sezone ponudile precej večji izbor različnih tiskovin.

Sicer je na platformi COBISS Ela že na voljo okrog 3000 knjižnih del, ta številka pa se bo nenehno večala. Nova platforma je namenjena dvigu bralne kulture in varni uporabi spleta za vse generacije. Z Ministrstva za kulturo (MK) so še dodali, da lahko uporabniki lahko e-knjige berejo na dveh napravah hkrati, da si lahko istočasno sposodijo do 5 knjig za 21 dni, v 24 urah po izposoji pa je možna tudi predčasna vrnitev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.