Naslovnica Svet & EU Nominacije za letošnjo Nagrado Saharova za svobodo misli

Nominacije za letošnjo Nagrado Saharova za svobodo misli

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament bo prvi dan novega delovnega tedna razglasil letošnje kandidate za Nagrado Saharova za svobodo misli.
Lani je nagrado dobila beloruska opozicija na čelu s Svetlano Tihanovsko (foto: FB Parlament EU)

Za poslance Odbora za zunanje zadeve, Odbora za razvoj in Pododbora za človekove pravice se bo delovni teden pričel z skupnim zasedanjem, da bi preverili in ocenili kandidate, ki se letos potegujejo za Nagrado Saharova za svobodo misli. Kandidate za prestižno nagrado lahko nominira katera od političnih skupin v Evropskem parlamentu ali pa najmanj 40 poslancev iz različnih strank.

To je sicer le prvi korak, saj se bodo nato člani Odbora za zunanje zadeve in Odbora za razvoj spet srečali 14. oktobra, da bi prvotni seznam nominirancev zožili na tri finaliste. »Zmagovalnega nagrajenca za leto 2021 bo 21. oktobra razglasila konferenca predsednikov parlamenta (predsedniki in voditelji političnih skupin). Nagrada bo nagrajencu podeljena na podelitvi nagrad na decembrskem plenarnem zasedanju 15. decembra.

Nagrado Saharova za svobodo misli vsako leto podeljuje Evropski parlament. Ustanovljen je bil leta 1988 v čast posameznikom in organizacijam, ki zagovarjajo človekove pravice in temeljne svoboščine,« so spomnili v izjavi za javnost Parlamenta EU. Sicer je nazadnje nagrado za leto 2020 dobila beloruska opozicija, oziroma sta jo v Bruslju prejeli njeni zastopnici Svetlana Tsikhanouskaya in Veronika Tsapkala.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.