Naslovnica Svet & EU Nigerija in Južna Afrika na seznam držav z visokim tveganjem

Nigerija in Južna Afrika na seznam držav z visokim tveganjem

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je včeraj potrdila osnutek novega Memoranduma o soglasju z Združenim kraljestvom za področje finančnih storitev in posodobila seznam držav z visokim tveganjem glede pranja denarja in financiranju terorizma.
Nigerija in Južna Afrika na seznam držav z visokim tveganjem

Pranje denarja je pereč globalni problem, ki pa se počasi le rešuje (foto: pxhere.com)

Evropska komisija je včeraj posodobila tudi svoj seznam držav z visokim tveganjem, ki kažejo strateške pomanjkljivosti v svojih politikah za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma (AML/CFT). S seznama sta odpadli Kambodža in Maroko, kjer so očitno zadnje čase naredili precej več za ugotavljanje izvora denarja. Na seznam pa sta bili dodani Nigerija in Južna Afrika, dve izmed najbolj razvitih in najbolj obljudenih držav Afrike.

Poleg tega je Komisija EU na področju financ sprejela osnutek Memoranduma o soglasju, ki vzpostavlja okvir za strukturirano sodelovanje glede finančnih storitev med Evropsko unijo (EU) in Združenim kraljestvom (ZK). To je nov pomemben korak naprej glede kooperacije med EU in ZK na področju financ, kot je bilo že predvideno v Sporazumu o trgovini in sodelovanju (TCA). Zdaj bo moral osnutek potrditi še Svet EU, oziroma vse države članice EU.

»Windsorski okvir je omogočil EU in ZK, da odpreta novo poglavje v partnerstvu, ki temelji na duhu medsebojnega zaupanja in sodelovanja. Prepričan sem, da bo naš odnos in prihodnje sodelovanje na področju finančnih storitev bosta temeljila na skupni zavezanosti ohranjanju finančne stabilnosti, celovitosti trga ter zaščiti potrošnikov in vlagateljev,« je ob tem izjavila komisarka za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov Mairead McGuinness.

V tej zadnji objavi Evropske komisije posebej poudarjajo, da ta Memorandum o soglasju ne bo obravnaval dostopa podjetij s sedežem v ZK do enotnega trga in dostopa podjetij iz EU do trga ZK ter tudi ne bo prejudiciral sprejetja odločitev o enakovrednosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.