Naslovnica Trendi New Swing Quaret, Sovjetska zveza in Sibirija

New Swing Quaret, Sovjetska zveza in Sibirija

Avtor: Spletno Uredništvo

Kakovost glasbe New Swing Quarteta nikoli ni bila vprašjiva, vseeno pa le malo ljudi ve, da so prav oni kot prvi izvajalec ameriškega gospela nastopili v nekdanji Sovjetski zvezi. To je bilo tudi tveganje, saj si bil sredi hladne vojne zaradi petja ameriških in za nameček še verskih pesmi v domovini komunizma lahko zelo hitro označen za sovražnika revolucije. To pa se običajno ni dobro končalo.  

 MarijanPetan TransibirskaZeleznica 1

Marijan Petan na Transibirski železnici – na sreč je Sibirijo videl le iz potniškega vlaka (foto: Agencija GIG)

 

New Swing Quartet (NSQ) so kot prvi izvajalec ameriško duhovno glasbo v angleškem jeziku izvajali na več gostovanjih po Sovjetski zvezi. Prvič so v Sovjetski zvezi gostovali leta 1976. Turneja je trajala kar 52 dni in potovala od tedanjega Leningrada do Moskve. V Moskvi, Donecku in Odesi jih je na posameznem koncertu pričakalo tudi preko 10.000 ljudi. “Tam smo bili doslej že trikrat in imeli v petdesetih dneh tudi po petdeset koncertov.

Na prvi turneji smo bili del koncerta “Zvezde tuje estrade”, kjer so bili umetniki iz več držav, pevca iz Francije in Belgije, plesalci iz DDR, pianist in pevka iz Poljske in seveda mi, kvartet kot predstavniki Jugoslavije,” se spominja član skupine Marijan Petan. Slednji se je spet odpravil v nekdanjo Sovjetsko zvezo in še malce dlje, saj potoval po znani Transsibirski železnici. Marijan je iz Moskve z vlakom odpotoval v mongolsko prestolnico Ulan Bator in nato potovanje zaključil v cesarskem mestu Peking. 

“Čeprav smo peli tudi pesmi o bogu in ljubezni, smo bili zelo pozitivno sprejeti. Spominjam se, da smo v Leningradu peli pred več kot 16.000 ljudmi. Smo ena prvih glasbenih skupin, ki smo ameriške pesmi peli za železno zaveso, ki so nastajale v srcih in dušah črnih sužnjev na plantažah bombaža. Ko smo nastopili tudi v dvanajstih državah ZDA, smo uvideli, da je ta glasba univerzalna. In to je bila potrditev, da smo na pravi poti,”  je pojasnil Petan. 

Turnejo so fantje začeli med prvimi na odru, saj gostitelji niso imeli natančne predstave, kako belci iz Jugoslavije pojejo črnske duhovne pesmi. Ker pa je bil njihov nastop najbolj atraktiven, so kmalu nastopali ob zaključkih koncertov, kjer so poželi stoječe ovacije občinstva. Drugič so se na turnejo po Sovjetski zvezi odpravili leta 1985, tretjič pa leta 1988. Sicer so NSQ nastopali so po vsej nekdanji Jugoslaviji, Evropi, ZDA in Aziji.

Letos 50 let ustvarjanja New Swing Quartet proslavljajo tudi s koncertno turnejo po Sloveniji, kjer so poleti že nastopili na festivalih Poletje z biseri v Kopru, Kamfest v Kamniku in letnem gledališču Khislstein v Kranju. Pot jih je vodila tudi že čez mejo v Nemčijo, kjer so nastopili v Garmisch-Partenkirchnu. Preostali datumi letošnje slovenske turneje so: 28.9. – Grad Slovenska Bistrica 30.9. – Maribor, Svečana trgatev Stare trte 3.10. – Celovec, dobrodelni koncert 8.11. – Miklavžev koncert – RTV Slovenija 23.12. – Ljubljana, Cankarjev dom s Simfoniki RTV SLO, božični koncert 25.12. – Kočevje, božični koncert 30.12. – Šentjur, Ipavčev kulturni center. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.