Naslovnica Svet & EU Nepričakovana smrt predsednika parlamenta EU Davida Sassolija

Nepričakovana smrt predsednika parlamenta EU Davida Sassolija

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropsko unijo je danes zjutraj pretresla vest, da je nepričakovano umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. 65-letni Italijan je bil v bolnišnici že od konca decembra, preminil pa je zaradi zapletov z imunskim sistemom.
Nepričakovana smrt predsednika parlamenta EU Davida Sassolija

Zadnji govor Davida Sassolija v Evropskem parlementu (foto: europarl.europa.eu)

Šele včeraj je tiskovni predstavnik predsednika Evropskega parlamenta Roberto Cuillo objavil kratko sporočilo, v katerem je napisal, da je David Sassoli že od 26. decembra v bolnišnici v Italiji, da je bila ta hospitalizacija nujna zaradi resnega zapleta z imunskim sistemom in da so bile zaradi tega do nadaljnjega odpovedane vse uradne dejavnosti italijanskega predsednika Evropskega parlamenta.

Kar dva tedna torej javnost (in najbrž tudi velika večina politikov v EU) ni vedela, kako resna je situacija s Sassolijem. Kljub zakonsko zagotovljenem spoštovanju zasebnosti posameznika pa je predsednik evropskega parlamenta javna oseba in zato je njegovo zdravstveno stanje stvar javnega interesa. Vendar pa niti včerajšnje sporočilo ni dalo slutiti, da je 65-letnemu Italijanu ostalo le še nekaj ur življenja.

Zato je danes zjutraj, odkar so tik pred peto uro agencije pričele objavljati tragično vest o smrt Sassolija, za večino sledil pravi šok. Nekdanji novinar je umrl v bolnišnici v italijanskem mestecu Avianu (le kakih 60 km zahodno od slovenske meje, znano po NATO bazi z atomskim orožjem), med svojim dolgoletnim delom v Parlamentu EU pa vodil železniško reformo in sodeloval v odboru za promet in turizem pri letalskem projektu ‘Enotno evropsko nebo’.

Evropski poslanci naj bi novega predsednika parlamenta izvolili že 18. januarja. Sicer je Sassoli svoj zadnji govor v Evropskem parlamentu opravil 16. decembra, ko je voditeljem EU dejal, da Evropa najbolj potrebuje ‘nov projekt upanja’ in sicer z inovacijami na vseh področjih, z zaščito Evropejcev in z njenim prepoznavnim demokratičnim modelom. V Parlamentu EU so v znak žalovanja spustili zastave na polovico drogov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.