Naslovnica Trendi Generacije brezdomcev v deželi pridnih

Generacije brezdomcev v deželi pridnih

Avtor: Spletno Uredništvo
V Slovenskem mladinskem gledališču se bodo ta teden v sklopu debatne serije ‘Dežela pridnih’ dotaknili teme, ki bo v naslednjih letih postala še precej bolj pereča, kot je danes. Jutri bo namreč na odru govora o stanovanjski problematiki, mladih in brezdomcih, dogodek pa so poimenovali ‘Generacije brezdomcev’.
Generacije brezdomcev v deželi pridnih

Tokrat se bodo na gledališkem odru SMG posvetili stanovanjskim stiskam mladih Slovencev (foto: pxhere.com)

Ni nobena skrivnost, da so cene stanovanj v Sloveniji, predvsem v mestih, astronomske. Od osamosvojitve do danes še nobena kriza še ni povzročila kakšnega bolj občutnega padca cen nepremičnin. Tudi globalna finančna kriza iz leta 2008, ki je v Sloveniji prinesla konec ‘gradbenega buma’ s prvih let po prelomu tisočletja, ni pocenila slovenskih stanovanj, oziroma jih naredila precej bolj dostopne za mlade družine.

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) se bodo ta teden posvetili prav tej temi. »To, čemur v Sloveniji pravimo ‘stanovanjska problematika’, meji že na katastrofo. V zadnjih, okvirno rečeno, 15 letih so se cene nepremičnin in s tem povezanih najemnin tako močno dvignile, da so s polja absurda prestopile že v družbeno iracionalnost, kar je eden od vodilnih vzrokov za poglabljajočo se socialno stisko predvsem mladih generacij,« pravijo na SMG.

To nikakor ne velja zgolj za Ljubljano, čeprav je ta v ospredju zaradi nenehnega dotoka velikega števila dijakov in študentov, ampak tudi za druge predele Slovenije, na primer za štiri obmorske občine – Ankaran, Koper, Izola in Piran. O vsem tem bo govora jutri (v sredo, 12.  januarja), ko v sklopu debatne serije ‘Dežela pridnih’ voditelj Erik Valenčič ob 19.30 v Zgornji dvorani SMG gostil sociologa Klemna Ploštajnerja.

Ta pogovor so poimenovali ‘Generacije brezdomcev’, že ta naslov pa zgovorno priča o resnosti trenutnega položaja in o zahtevah po bolj konkretni politiki reševanja bivalnih stisk mladih v Sloveniji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.