Naslovnica Svet & EU Naval migrantov na Kanarske otoke

Naval migrantov na Kanarske otoke

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se bodo poslanci Evropskega parlamenta posvetili razmeram na Kanarskih otokih. Tam so lani doživeli ogromen porast prihodov migrantov, zato so sprejemne zmogljivosti že prekoračene.
Otok Gran Canaria oktober 2020 (foto: FB CEAR)

Po podatkih španske vlade je lani na Kanarsko otočje iz Afrike z ladjo prebegnilo 23023 migrantov in prosilcev za azil, kar je skoraj 10 krat več kot leto prej, ko je bilo migrantov samo 2687. Večina jih je prispela v zadnjih nekaj mesecih leta 2020, zato so sprejemni centri prenatrpani. V kombinaciji z omejitvami javnega zdravja zaradi pandemije COVID-19 je to povzročilo hitro poslabšanje humanitarnih razmer.

Dogajanje zadnjih mesecev je sprožilo tudi proteste med lokalnim prebivalstvom Kanarskega otročja. Prav zato bo danes o tej problematiki Odbor za državljanske svoboščine Evropskega parlamenta debatiral s komisarko Ylvo Johansson, s predsednikom Kanarskih otokov Angelom Víctorjem Torresom in tudi s predstavnikom španske nevladne organizacije Komisija za begunce (CEAR).

Po podatkih agencije Združenih narodov za begunce UNHCR je nad 80 odstotkov migrantov, ki z ladjo prihajajo na Kanarske otoke, moških, večinoma pa prihajajo iz držav Zahodne Afrike – iz Maroka, Malija, Gvineje, Slonokoščene obale in Senegala. Od afriške obale do otočja je le približno 100 km, a naj bi samo v mesecu novembru več kot 500 ljudi izgubilo življenje, ko je poskušalo pripluti na Kanarske otoke.

Če tudi v dokaj mirnem Sredozemskem morju nenehno umirajo ljudje, je plovba po Atlantskem oceanu v pozni jeseni in zimskih mesecih še precej bolj nevarna. V sporočilu za javnost Parlamenta EU so še pojasnili, da španske nacionalne in kanarske regionalne oblasti pospešujejo gradnjo nastanitvenih prostorov, medtem pa so ljudje nameščeni med improviziranimi taborišči in turističnimi kraji, ki so zaradi pandemije prazni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.